La Fiscalia denuncia la parella d'Ayuso per presumpte frau fiscal de més de 350.000 euros amb factures falses

Un informe de l'Agència Tributària conclou que l'acusat va fer servir un entramat d'empreses pantalla per a rebaixar fictíciament els beneficis i estalviar-se impostos

La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, el passat 8 de març
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, el 8 de març / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

La Fiscalia Provincial de Madrid ha denunciat Alberto González Amador, la parella d'Isabel Díaz Ayuso des del 2021, per presumptament defraudar a Hisenda 350.951 euros entre 2020 i 2021 fent servir un entramat de factures falses i societats pantalla. El cas, que el ministeri públic ja ha portat al jutjat d'instrucció, l'ha avançat aquest dimarts elDiario.es i sorgeix d'un informe que l'Agència Tributària (AEAT) ha elaborat a partir d'una investigació de dos anys.

D'acord amb aquest mitjà, Hisenda va iniciar les actuacions per a examinar les declaracions que el nóvio de la presidenta autonòmica madrilenya havia presentat el 2021 i el 2022, els pitjors anys de la pandèmia, en detectar moviments sospitosos de les societats.

El document de l'AEAT que sustenta la denúncia de la Fiscalia atribueix a Alberto González Amador dos delictes de frau fiscal en l'impost de societats, 155.000 euros el 2020 i altres 195.951,41 en l'exercici següent. A més, li imputa un tercer delicte de falsedat en document mercantil per haver presentat una quinzena de factures falses a través d'empreses externes amb el propòsit de rebaixar els beneficis extraordinaris de les societats de què és propietari. Amb aquest mètode es desgravava despeses que en realitat no s'havien efectuat, reduïa els beneficis declarats al fisc i va estalviar-se més de 350.000 euros d'impostos en els dos anys investigats.

En la denúncia, a què també ha tingut accés Europa Press, el fiscal es dirigeix també contra altres quatre persones —Maximiliano Eduardo N. G., David H. L., Agustín C. S. i José Miguel C. S—, acusades de prestar-se a emetre factures a les empreses del principal sospitós i actuar com a testaferros en l'entramat. El representant públic sol·licita al jutjat que se'ls prenga declaració en qualitat d'investigats i que testifiquen com a pèrits els inspectors d'Hisenda responsables d'elaborar l'informe de l'AEAT que ha destapat aquest assumpte.

Les dues societats investigades són íntegrament propietat de la parella d'Ayuso. Es tracta de l'entitat Maxwell Cremona Ingeniería y Procesos Sociedad para el Fomento del Medioambiente SL, dedicada a prestar serveis sanitaris, i Masterman & Whitaker Medical Supplies and Health Process Engineering, una firma de cosmètica i farmàcia que no tenia plantilla.

L'informe de l'AEAT veu una "intencionalitat volguda i buscada" per a "eludir la tributació " en els exercicis fiscals en què s'incrementaren de manera significativa el volum de negoci i els beneficis. El seu principal client era el gegant sanitari Quirón.

L'oposició demana explicacions

El líder dels socialistes madrilenys, Juan Lobato, ha exigit a Díaz Ayuso que aclarisca aquest suposat frau denunciat per la Fiscalia. "Si és que no val la doble moral en política... Amb les barbaritats que hem escoltat aquests dies i hui veiem això", ha lamentat el líder del PSOE-M i senador, qui ha reclamat a la presidenta autonòmica que "diga si en sabia alguna cosa i com ha pogut beneficiar-lo", per exemple, per a comprar el pis en què viu la parella a la capital que, segons alguns mitjans, va costar un milió d'euros.

La ministra de Sanitat i exportaveu de Més Madrid a l'Assemblea regional, Mónica García, ha deixat en el seu compte de X un enllaç amb la notícia sobre la denúncia de la Fiscalia i el comentari "acabarien folrant-se igual".

També el delegat del govern central a Madrid, Francisco Martín, ha demanat explicacions urgents a la presidenta autonòmica.

També et pot interessar

stats