Junqueras: "El problema de les escoltes no és cosa d'una dimissió o dos; s'ha de restituir a la societat la confiança danyada"

El president d'ERC veu insuficients les explicacions del govern espanyol, al qual ha reclamat més transparència i garanties, en la ràdio d'À Punt

El president d'ERC Oriol Junqueras / À Punt NTC

Ni la dimissió de la directora del CNI, ni la invitació a la comissió de secrets oficials: Esquerra Republicana de Catalunya vol més transparència sobre les escoltes amb el programari Pegasus i garanties perquè no torne a passar. Ho ha explicat en la ràdio d'À Punt el president d'ERC, Oriol Junqueras, que justifica les peticions més enllà de la controvèrsia política en el "dret de la ciutadania a viure i treballar amb la convicció que no són espiats de manera massiva".

"No és qüestió d'un nom concret o dos [dimissions], d'una discussió o un retret d'una formació... hi ha una confiança danyada amb la ciutadania, i els que tenen responsabilitats en el dany haurien de ser els més interessats a restaurar aquesta confiança", ha declarat Junqueras, que ha destacat que aquestes exigències no són "un capritx d'ERC" sinó "una necessitat de la democràcia".

Les exigències de transparència no són un capritx d'ERC sinó una necessitat de la democràcia

Ha recordat el president d'Esquerra que hui dia perviuen dubtes sobre qüestions clau, com la xifra de persones escoltades, la freqüència d'aquestes escoltes i qui va donar l'orde, alhora que es prohibeix traslladar a la ciutadania les revelacions que hi puguen desvelar-se en la comissió de secrets. Entén que en qualsevol país del món les revelacions sobre Pegasus sobre la violació de la seguretat privada haurien suposat un "daltabaix", i ha recordat que altres crisis amb les escoltes forçaren la dimissió de l'exvicepresident del govern espanyol Narcís Serra i la inhabilitació judicial de Baltasar Garzón.

Junqueras ha insistit donar una dimensió d'Estat al problema de les escoltes i desvincular-la de l'afectació directa al seu partit, una vegada confirmat l'espionatge, entre d'altres, del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. "No som socis d'un determinat partit, sinó del conjunt de la ciutadania", ha contestat Junqueras a la possible afectació d'aquesta crisi al seu suport al govern espanyol, per a insinuar que continuarà vigent en iniciatives que sintonitzen amb els plantejaments d'Esquerra. En aquest sentit ha contextualitzat el rebuig a la reforma laboral en el fet que a ulls de la seua formació era molt millorable.

El futur de la taula de negociació amb Catalunya depén de la voluntat del govern d'Espanya que francament sembla molt escassa

ERC també continua apostant per la taula de negociació bilateral de l'executiu espanyol amb el govern de Catalunya, encara que ha advertit que "el futur depén de la voluntat del govern d'Espanya que francament sembla molt escassa", però que això no farà que deixem de defendre la negociació com una eina útil.

Preguntat pel qüestionament d'una part del món independentista català sobre la continuïtat d'Esquerra en la taula de diàleg, les més recents de l'expresident Quim Torra i de Jordi Sánchez, de JxCat, Junqueras ha demanat "ponderació i calma" en la interpretació de la realitat, destacant l'interés d'ERC de continuar donat "suport a totes les iniciatives que siguen bones per a la gent" amb independència dels alts i baixos en la relació amb l'executiu.

Dins d'aquesta visió utilitarista, ha defés reforçar les arrels amb la Comunitat Valenciana i l'aposta, en sintonia amb el Consell, en certes iniciatives com el corredor ferroviari o l'estratègia industrial, amb independència de la controvèrsia que la posició sobiranista de la formació activa automàticament en alguns sectors de la societat valenciana. "El fet que ERC diga que una cosa és bona no fa que siga dolent", ha dit.

El procés independentista ens ha carregat de raons i ens ha fet més forts a l'hora de defensar les nostres idees

L'experiència del procés no ha apagat la visió independentista per a Catalunya que hi ha en l'ADN d'ERC, en el marc d'una Europa federal: "ens ha carregat de raons i ens ha fet més forts a l'hora de defensar les nostres idees", ha explicat Junqueras, que creu que la situació els ha "obert portes" en l'àmbit internacional i ha deixat "més clar que necessitem les eines d'un estat". El president d'Esquerra ha insistit a qüestionar l'argumentari jurídic contra els líders del procés, particularment per l'euroorde que pesa sobre els que continuen en l'exili, a instàncies de l'Audiència Nacional, i recordant els pronunciaments en contra de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa o del comité de detencions arbitràries de l'ONU. Junqueras ha lamentat la falta de moviments per part de l'executiu de Pedro Sánchez sobre la qüestió. "Clar que hi ha solucions, una altra cosa és si es produiran o no, perquè pensem l'actitud del govern espanyol és molt tancada".

També et pot interessar

stats