El Congrés rebaixa les majories per a accedir a les comissió de secrets oficials

Serà necessària la majoria absoluta i no tres quarts de la cambra per a constituir-la 

Congrés dels Diputats
Congrés dels Diputats / À Punt NTC

La Junta de Portaveus del Congrés ha avalat aquest dimarts a la nit la resolució de Presidència que rebaixarà les majories que s'exigeixen per a accedir a la Comissió de control de les despeses reservades, abaixant el llistó de 210 vots a majoria absoluta (176). La decisió s'ha pres amb l'oposició del PP, Vox i Ciutadans, i a continuació la resolució s'ha aprovat en la Mesa de la Cambra.

Es tracta d'una modificació de la resolució de Presidència que va signar el socialista Manuel Marín en 2004, un canvi que permetrà desbloquejar la constitució d'aquest òrgan, que estava pendent des de principis de legislatura. Els partits de la dreta s'oposen al fet que diputats de Bildu o d’Esquerra participen d'informació reservada.

Tot això després de la polèmica per l'espionatge a polítics independentistes i després que el govern central es comprometera a activar aqueixa comissió perquè la directora del CNI, Paz Esteban, poguera oferir explicacions en el Congrés.

En una compareixença davant els mitjans, Batet ha justificat la urgència al·legant que és "una anomalia democràtica" que encara no s'haja pogut constituir aquesta comissió per falta d'"acords necessaris". Assegura que ho va intentar abans, que ja va parlar del tema amb els diferents grups parlamentaris i que ara veu una "immensa majoria" a favor de posar-la en marxa.

També et pot interessar

stats