Aragonès veu "evidències clares" que el CNI està darrere de l'espionatge a líders independentistes

El president de la Generalitat de Catalunya es reunirà dijous a Madrid amb representants dels partits afectats i Moncloa insisteix que treballarà per a restaurar la confiança

El president de la Generalitat, Pere Aragonés, compareix per valorar el presumpte espionatge
El president de la Generalitat catalana, Pere Aragonès, durant una compareixença / Kike Rincon
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 d'abril 2022 - 11:29 Actualitzat: 20 d'abril 2022 - 14:10

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, considera que hi ha una "evidència palmària" que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) és responsable de l'espionatge a una seixantena de líders independentistes a través del programari informàtic Pegasus i ha anunciat que es reunirà aquest dijous a Madrid amb representants dels partits afectats. 

En declaracions a la cadena RAC1 ha tornat a reclamar al govern espanyol "transparència i assumpció de responsabilitats" en relació amb aquest cas d'espionatge polític a independentistes catalans — entre ells ell mateix—, segons una informació de The New Yorker amb dades obtingudes pel laboratori The Citizen Lab.

El president català ha apuntat directament a la intel·ligència espanyola en suggerir que "no cal ser Sherlock Holmes per a mirar al CNI". "És una evidència palmària —ha afegit—. Si el CNI ha comprat el programa, si aquest només pot vendre's a estats... quin altre servei d'intel·ligència voldria destinar milions d'euros a espiar-nos?".

Aragonès ha anunciat, d'altra banda, que demà viatjarà a Madrid per a trobar-se amb representants de tots els partits polítics espiats, com ara ERC, Junts, la CUP i EH Bildu. També "espera", tot i això, poder reunir-se amb membres d'altres formacions. 

Però amb qui sí que insisteix a parlar "cara a cara" sobre la qüestió en algun moment és amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb qui ja ha mantingut contacte mitjançant missatges de telèfon. El mandatari català ja li ha fet arribar el seu malestar i ha afirmat que és partidari que les relacions d'ERC amb el PSOE "no continuen igual" si La Moncloa no investiga l'espionatge amb "transparència i supervisió". "Sense assumpció de responsabilitats serà molt difícil que continue l'estabilitat parlamentària", ha advertit. 

El cap de l'executiu català ha admés que la confiança entre els dos governs està "molt danyada", per la qual cosa "serà molt difícil continuar confiant en un govern que no dona mostres de confiança" si no impulsa una investigació interna independent i assumeix les responsabilitats que siguen necessàries.

La Moncloa assegura que treballarà per a restaurar la confiança

El govern espanyol s'ha afanyat a respondre els retrets d'Aragonès i ha reafirmat que treballarà per a restaurar la confiança amb la Generalitat catalana. Aquest dimarts la portaveu, Isabel Rodríguez, ja va assegurar que el gabinet de Sánchez no té res a veure i res a ocultar en l'assumpte.

Fonts de l'executiu s'han ratificat aquest dimecres en aquestes paraules després de conéixer les noves declaracions d'Aragonès i d'altres membres del seu govern i han insistit que treballaran per a restaurar la confiança. En aquest context, reiteren que l'executiu espanyol ha donat "mostres inequívoques" de la voluntat de diàleg durant tota la legislatura i del desig de desjudicialitzar el conflicte català.

També et pot interessar

stats