Aragonès diu que la taula de diàleg queda afectada pel presumpte espionatge

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, demana una conversa "cara a cara" amb Sánchez i que el govern espanyol faça una investigació independent

El president de la Generalitat, Pere Aragonés, compareix per valorar el presumpte espionatge
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, compareix per a valorar el presumpte espionatge / Kike Rincon
19 d'abril 2022 - 20:17

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha advertit aquest dimarts que la relació política del seu govern amb l’executiu espanyol queda afectada pel presumpte espionatge a líders independentistes. 

Aragonès ha demanat iniciar "amb la màxima celeritat una investigació interna amb supervisió independent” per a aclarir responsabilitats i ha afirmat que, fins que això no succeïsca, la relació política amb el govern quedarà afectada en assumptes com la taula de diàleg i la comissió bilateral. 

"És evident que les coses no poden continuar igual. Les actuacions d'espionatge fetes públiques ahir afecten i danyen la confiança mínima necessària en les relacions polítiques amb l'Estat. Correspon al govern espanyol assumir les responsabilitats per a recuperar la confiança", ha subratllat.

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, s’ha pronunciat en la mateixa línia i ha sostingut que Espanya “ja no és una democràcia plena” i ha qualificat l’estat espanyol de “repressor".

Malgrat aquest succés, Aragonés ha detallat que els treballs sectorials i tècnics entre tots dos governs es mantindran. En canvi, no s'ha volgut pronunciar sobre els pactes als quals puga arribar ERC amb el govern en el Congrés.

El president català no ha parlat amb el president del govern, Pedro Sánchez, però ha demanat una reunió "per a aclarir cara a cara quina és la responsabilitat, fins on arriba el coneixement d'aquest espionatge".

En concret, Pere Aragonès rebé missatges mitjançant els quals van intentar infiltrar-se en el seu telèfon mòbil a l'octubre de 2019 -després de la sentència del 1-O- i al gener de 2020 -durant les negociacions sobre la investidura de Sánchez-, encara que no es pot determinar quina informació se sostragué.

També et pot interessar

stats