Aragonès: "La confiança amb el govern de l'Estat està trencada, a zero"

El president català ha fet declaracions després que el CNI reconeguera haver-lo espiat

Pere Aragonés i Pedro Sánchez conversen a la seua arribada a la jornada de clausura del Cercle d’Economia a Barcelona
Pere Aragonés i Pedro Sánchez conversen a la seua arribada a la jornada de clausura del Cercle d’Economia a Barcelona / Europa Press

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha afirmat aquest divendres que "la confiança amb el govern de l'Estat està trencada, està a zero" i que si aquest últim "vol reconstruir-la és imprescindible actuar amb transparència i assumir responsabilitats" pel cas de l'espionatge polític.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Aragonès ha dit que la gestió de l'assumpte de l'espionatge "no sols no millora amb el pas dels dies, sinó que s'agreuja", i ha considerat "absolutament imprescindible que es desclassifique l'autorització judicial", que aquest dijous va transcendir que existia, per a espiar persones, entre elles ell mateix.

"Exigisc saber quin magistrat ho va autoritzar i poder conéixer els motius que porten a espiar un responsable polític" perquè "en una democràcia no s'espia als dirigents d'altres partits", ha indicat.

En la seua opinió, el que ha passat genera "una situació d'indefensió", i s'ha preguntat que, si fa tres anys va ser espiat quan era vicepresident i en un context d'eleccions generals que ERC va guanyar a Catalunya, qui li podia assegurar que ara no ho continuen fent.

"Són preguntes que queden enlaire —ha afegit—, i mentre no hi haja respostes, estem en una situació de degradació de relacions, com no s'havia donat des de fa molt temps".

Aragonès ha explicat que no està previst que aquest divendres es produïsca una trobada entre el president del govern, Pedro Sánchez, i ell mateix, encara que tots dos coincidiran en les jornades organitzades pel Cercle d'Economia a Barcelona.

"No és qüestió d'una foto o d'una trobada fugaç d'uns minuts", ha precisat, abans d'admetre, no obstant això, que ell va demanar dies arrere una reunió i que està pendent que es produïsca.

Sobre la seua petició que el govern assumisca responsabilitats, el president de la Generalitat ha reiterat la seua opinió que la ministra de Defensa, Margarita Robles, "està incapacitada per a seguir en el seu càrrec", com a màxima responsable del CNI, ja que aquest organisme depén del seu ministeri.

Segons el que ha transcendit de la reunió d'ahir en la comissió de secrets oficials del Congrés "sabem —ha dit— que el CNI pot actuar descontroladament, i és evident que s'han de prendre mesures, perquè en cap lloc del món els serveis d'intel·ligència actuen pel seu compte".

També et pot interessar

stats