El CNI admet l'espionatge a Pere Aragonès amb orde judicial

La directora del Centre Nacional d'Intel·ligència, Paz Esteban, apunta cap a un altre país o a les clavegueres per als casos d'altres espiats

El secretari general del Grup Socialista en el Congrés, Rafael Simancas, i la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban / Agències

La directora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, ha admés aquest dijous que es va espiar un nombre determinat d'independentistes que van aparéixer en la llista publicada per The New Yorker, però per a la resta de persones que han sigut víctimes d'escoltes, entre elles el president del govern, Pedro Sánchez, ha apuntat dos possibles "culpables": un país estranger o membres de les denominades "clavegueres" de l'Estat. Entre els líderes independentistes es troba l’actual president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

Així ho ha revelat el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, després d'escoltar les explicacions que ha oferit Esteban, davant els portaveus parlamentaris que integren la comissió de despeses reservades. Unes declaracions per les quals Vox i Ciutadans sospesen querellar-se contra ell per presumpta revelació de secrets.

"Eixim com hem entrat, no hi ha hagut secrets ni oficials ni extraoficials", ha dit Rufián, incidint en el fet que no incomplia la llei en revelar part d'aquesta compareixença perquè el gruix d'aquesta ha versat sobre coses ja "filtrades" als mitjans de comunicació.

Segons ha detallat, Esteban ha acudit a la comissió amb documentació que contenia les autoritzacions judicials per a les escoltes que ha dut a terme el CNI, ha assenyalat que no podia parlar específicament del programa Pegasus i no ha oferit cap solució a aquesta situació.

El govern espanyol assegura que no va ordenar espiar Aragonès

El govern espanyol ha assegurat que ni va ordenar al Centre Nacional d'Intel·ligència espiar el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ni tampoc coneixia que havia sigut espiat.

Després que haja transcendit que la directora del CNI, Paz Esteban, ha informat en la comissió de secrets oficials del Congrés de l'espionatge a Aragonès amb autorització judicial, fonts de l’executiu espanyol han desvinculat el gabinet de Pedro Sánchez de les declaracions d’Esteban. Afirmen que ni Sánchez ni ningú en el govern espanyol sabien de l’espionatge i, per tant, no han donat cap orde sobre aquest tema.

De la mateixa manera, han subratllat que no sols desconeixien a qui havia espiat el CNI, sinó que ni tan sols poden o deuen saber-ho i que és el centre d'intel·ligència qui actua amb autonomia a l'hora de fer la seua feina.

També et pot interessar

stats