Oltra: “La ultradreta entra en les institucions per a desmuntar la democràcia”

Sobre els indults als presos catalans, la vicepresidenta del Consell assegura que “els problemes polítics es resolen en la política” 

Oltra: “La ultradreta entra en les institucions per a desmuntar la democràcia” / À Punt NTC

"Quan la ultradreta entra en les institucions fa un desmuntatge de la democràcia”. Així s’ha manifestat la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, respecte a la decisió de la formació d’ultradreta Vox de retirar el seu suport al govern d'Andalusia, del qual forma part, per l'acollida de tretze menors migrants procedents de centres de protecció de Ceuta. 

Oltra, entrevistada aquest divendres en el programa A la Ventura, ha assegurat que l’objectiu dels partits d’ultradreta no és governar per a la gent, sinó “destruir la democràcia, la llibertat i imposar el seu model de ciutadania”. Així, ha dit que el que haurien de fer la resta de partits és “aïllar-los democràticament”. “En els països democràtics avançats ningú es planteja governar amb la ultradreta”, ha apuntat. 

La Comunitat Valenciana acollirà finalment 25 menors procedents de Ceuta, i no 13, com estava previst inicialment, per la impossibilitat de La Rioja de rebre més de cinc xiquets. La vicepresidenta ha assegurat que els menors, en arribar al territori valencià, passaran al sistema de protecció ordinari, on no hi ha cap distinció en la nacionalitat que tinguen, en la llengua que parlen ni en la problemàtica que tinguen. 

“En la primera acollida s’ha de saber quina és la història dels menors, si la família està buscant-los i conéixer quines són les seues necessitats”, ha explicat Oltra. 

Davant de fets com els ocorreguts a Ceuta la setmana passada, on van entrar nadant vora 3.000 persones migrants, la també consellera d’Igualtat ha dit que és primordial un mecanisme a través del qual les comunitats autònomes puguen acollir “solidàriament” aquells menors que arriben sense acompanyament familiar. “Les autonomies hem de tindre uns criteris estables. Això és una qüestió d’estat”. 

Indults als catalans a la presó: “Els problemes polítics s’arreglen en la política”

Mónica Oltra ha valorat també els darrers encreuaments de declaracions, davant de la possibilitat que el govern espanyol indulte els polítics catalans que estan a la presó per delictes de sedició i malversació, en el marc del juí pel procés independentista.  En preguntar-li sobre què hauria de fer l’executiu central, la vicepresidenta ha repost que aquells problemes que són de caire polític s’han de solucionar en la política i no en els tribunals. “Fa falta molt de diàleg. Totes dues parts han de fer passos i tornar a una normalitat democràtica”, ha manifestat. 

Així mateix, Oltra ha afirmat que el que haurien de fer els líders polítics és asseure’s per debatre el model territorial a Espanya i veure “com encaixen les peces del conjunt de l’Estat”. “Hem de tornar a posar la política com una ferramenta útil i no de confrontació”, ha sentenciat.

També et pot interessar

stats