El Suprem s'oposa a indultar els presos del 'procés'

El president del govern espanyol anticipa al Congrés que l'executiu decidirà si indulta els condemnats "en benefici de la convivència entre espanyols" després de defendre que "hi ha un temps per al castic i un altre per a la concòrdia"

Els presos del ‘procés' en l'eixida de la presó de Lledoners
Els presos del ‘procés' en l'eixida de la presó de Lledoners / À Punt NTC

El Tribunal Suprem s'oposa a concedir l'indult als dotze líders independentistes catalans condemnats per sedició, malversació i desobediència pel procés. La sala penal rebutja l'aplicació de qualsevol mesura de gràcia per als condemnats, siga parcial o total.

Els magistrats no aprecien motius de justícia, equitat o utilitat pública que justifiquen l'indult i adverteixen que no hi ha "cap mínima prova o el més feble indici de penediment” dels condemnats.

En el seu informe, la sala defén la proporcionalitat de les penes i adverteix que els arguments en els quals es basen les peticions d'indult "desenfoquen el sentit d'aquesta institució perquè dibuixen una responsabilitat penal col·lectiva i pretenen que el govern corregisca la sentència dictada pel Tribunal Suprem". En aquesta línia de pensament, culpa "l'administració penitenciària" d'haver entorpit l'aplicació de les penes per a tractar els condemnats com un conjunt, "sense atendre l'evolució personal i individualitzada".

Els magistrats critiquen que els sol·licitants s'atribuïsquen la condició de presos polítics i veu com un "desenfocament sense precedents" en la història de la sala la petició d'amnistia, en lloc d'indult, per part del president d'Òmnium Cultural Jordi Cuixart.

L'informe és preceptiu, però no vinculant per a l'executiu espanyol, que té previst resoldre la qüestió a l'estiu, després de valorar els dictàmens del Suprem i la Fiscalia, els dos negatius.

Diversos membres del govern han reaccionat al pronunciament del Suprem reivindicant l'autonomia de l'executiu sobre la decisió. El ministre de Transports i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha insistit a defendre que el govern es guiarà per l'esperit de "concòrdia" i no per "venjança" quan prenga la decisió, que interpretarà més enllà del "context merament legal" des de "la voluntat de conviure pacíficament". Prèviament, la vicepresidenta Carmen Calvo, explicava que l'indult és un dret que tenen tots els espanyols.

Sánchez: el govern decidirà "en benefici de la convivència entre espanyols"

Minuts abans de fer-se pública la decisió, el president del govern, Pedro Sánchez, advertia des del Congrés que l'executiu decidirà si indulta els condemnats pel procés "en benefici de la convivència entre espanyols" i "amb independència del nombre d'escons que li donen suport".

"Prendríem la mateixa decisió amb 300 escons o amb els 120 que té el Grup Parlamentari Socialista, en benefici de la concòrdia, la convivència i la trobada entre espanyols", ha recalcat Sánchez, desvinculant els indults d'una majoria parlamentària que depén, entre altres, dels independentistes d'Esquerra Republicana.

Davant una pregunta del líder de l'oposició, Pablo Casado (PP), en la sessió de control al govern, Sánchez ha defés que "hi ha un temps per al castic i un altre per a la concòrdia" i ha demanat que el Partit Popular faça costat al govern com va fer el PSOE amb l'expresident Mariano Rajoy amb el referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

"A qui li van fer un 1 d'octubre i li van plantejar una declaració unilateral d'independència no va ser a aquest govern progressista, va ser a un govern del Partit Popular", ha apuntat Sánchez, que a continuació ha assegurat que Casado recordà abans de les eleccions catalanes que la gestió del PP "va ser un desastre".

El president del PP ha acusat Sánchez de voler indultar els qui han "atacat les lleis", "rebentat la concòrdia" i "dinamitat la convivència" i ha agregat que els populars defendran la justícia, la constitució i la nació. "No permetrem que ho tornen a fer, ni els secessionistes, ni vosté", ha conclòs.

Casado ha parafrasejat Sánchez quan aquest deia que "el secessionisme és un moviment reaccionari" o que la sentència de l'1 d'octubre havia de complir-se de manera íntegra perquè "ningú està per damunt de la llei". "Va mentir als espanyols per a guanyar les eleccions i l'endemà va pactar amb els secessionistes perquè el feren president", ha censurat.

Lesmes: "L'indult és difícil d'acceptar quan no ni ha concòrdia"

Des de fora de l'hemicicle ha contestat a Sánchez el president del Consell General del Poder Jucial i el Tribunal Suprem. En el transcurs d'un acte, Carlos Lesmes ha advertit que un indult és "difícil d'acceptar" quan no hi ha concòrdia.

També et pot interessar

stats