Puig a favor dels indults als líders del 'procés' perquè "és l'hora de la política"

El president de la Generalitat preveu consolidar bona part dels contractes temporals de reforç per la Covid

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a la sessió de control a les Corts aquest dijous
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a la sessió de control a les Corts aquest dijous / Efe

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anticipat que "probablement" els sis mil contractes de reforç per la Covid en la sanitat pública valenciana que s'han prorrogat fins al 31 de desembre "acabaran sent estructurals". "Hi haurà un augment estructural de la plantilla", ha explicat Puig en una entrevista a la Cadena SER

Pel que fa als vora tres mil professionals als quals no se'ls renovarà el contracte, Puig ha explicat que "gestionar és prioritzar, perquè els recursos no són infinits" i que en aquest moment de millora epidemiològica es podia "alliberar la inversió". Tanmateix ha assegurat que la "immensa majoria" d'aquests professionals seran contractats com a reforços d'estiu, com ja va avançar aquest dijous al ple de les Corts.

Puig ha reivindicat el valor "extraordinari" de la sanitat pública valenciana que "en cap moment va col·lapsar" tot i les tensions de la pandèmia, i dels seus professionals. "Mai agrairem prou als sanitaris el sobreesforç que han fet", ha dit.

Suport a la segona dosi de Pfizer "s'hi estiga d'acord o no"

Quant a la controvèrsia sobre la segona dosi d'AstraZeneca, el cap del Consell ha explicat que la Comunitat Valenciana s'adhereix a les recomanacions de les autoritats sanitàries, que aposten per completar la pauta amb Pfizer "s'hi estiga d'acord o no". No obstant això, obri la porta al ciutadà a repetir amb AstraZeneca informant-lo de les contraindicacions.

D'altra banda, ha insistit en la necessitat d'alliberar les patents per a aconseguir la immunització del planeta perquè, segons ha recordat, la pandèmia és global i no està superada, ja que en algunes parts "del món hi ha més morts que mai", tot i la millora de la situació a la Unió Europea.

El president de la Generalitat creu que la vacunació ha obert una nova fase en la pandèmia en què els governs han recuperat l'ofensiva, i s'ha mostrat confiat que es reactivarà el turisme i l'economia al juliol "si al juny rebem totes les dosis". Puig es manté en les previsions que va avançar a les Corts de rebre cinc milions de turistes espanyols i dos més estrangers, tot i la incertesa sobre si el Regne Unit alçarà les prevencions que té amb la Comunitat Valenciana. Entén el president que no té trellat mirar a Espanya com un conjunt quan les comarques valencianes tenen menys incidència que el Regne Unit.

A favor dels indults perquè "és l'hora de la política"

El cap del Consell també s'ha pronunciat sobre l'actualitat política estatal. Puig defén que "el govern té el dret i l'obligació de pilotar la transició per a recuperar la confiança entre Catalunya i Espanya", un objectiu en què creu que "poden ajudar" els indults als membres del procés "tenint en compte que fa quatre anys que estan a la presó". També s'ha mostrat favorable a revisar els tipus penals (sedició i rebel·lió) que se'ls han aplicat.

"És l'hora de la política, la justícia s'ha pronunciat i la respectem", ha dit Puig, recordant que el Suprem, que s'ha manifestat en contra, va avalar indultar els colpistes del 23F que, segons ha explicat "sí que va ser un colp d'Estat".

El president de la Generalitat ha retret "les dretes" la falta de suport en qüestiones d'Estat i la "profunda irresponsabilitat amb el país" per continuar en la "zona de confort de la confrontació" sobre la situació amb Catalunya. En contraposició, ha recordat el suport que el govern socialista va donar a l'executiu de Rajoy arran de l'aplicació del 155.

També ha discrepat de les crítiques internes al mateix PSOE. "Si el govern veu possibilitat de millorar la convivència a Espanya i la cohesió territorial, hem de donar-li suport", ha explicat, abans de llançat una crítica vetlada a Felipe González, dient que li agradaria que els expresidents donaren suport també sempre a l'actual cap de l'executiu.

Crítiques al "procés silenciós" de recentralització a Madrid

En contrast amb la qüestió catalana, Puig s'ha mostrat crític amb el "procés silenciós" que s'està produint amb una nova onada de "recentralització i identitarisme [sic]" al voltant de Madrid. "La partida Madrid-Catalunya a molts espanyols no ens interessa", ha opinat el president de la Generalitat, que ha reivindicat més visibilitat i protagonisme per a les altres espanyes.

I per això s'ha mostrat favorable a reactivar tots els instruments federals, com la conferència de presidents autonòmics, per a recuperar el protagonisme de les autonomies en la presa de decisió, i per a afavorir una normalització de les relacions amb Catalunya. En aquest sentit, ha manifestat l'aspiració de superar amb Pere Aragonés les desavinences de la Comunitat Valenciana amb el govern de Quim Torra.

Pel que fa al segon aniversari del govern del Botànic, Puig ha insistit a defendre la utilitat i la bona salut de "l'instrument", tot i les desavinences puntuals, i ha assegurat que al si de la coalició "tots tenim molt clar que el projecte transcendeix els partits i les persones" perquè "és de renaixement, de reconversió i de reparació" de la Comunitat Valenciana "i està donant resultats". Segons Puig, "estem ara millor, tot i la pandèmia, que el 2015", l'any que va començar a governar el tripartit.

També et pot interessar

stats