Qui ocuparà el seient d’Oltra?

Compromís admet que Aitana Mas és un dels noms que es baralla, però no l’únic. Marzà i Baldoví es descarten per a formar part del Consell

Compromís no ha anunciat encara quins noms es planteja per a ocupar la vacant que deixa Mónica Oltra

Amb la marxa de Mónica Oltra dels càrrecs públics que ocupava, s’obri el debat de la successió. Ni des del govern valencià, ni des de les Corts, ni tampoc des de les files de Compromís s’han pronunciat sobre qui pot ocupar la vicepresidència del Consell o qui pot seure a l’escó que deixa lliure Oltra a les Corts, però entre els noms que sonen, està el d’Aitana Mas, actual portaveu adjunta de la formació taronja al parlament valencià.

La direcció de Compromís ha admés que la contempla com a substituta de Mónica Oltra en el govern valencià, encara que matisen que es barallen uns altres noms que la formació no ha desvelat perquè no s’ha pres la decisió definitiva, segons ha reconegut el coportaveu de Compromís, Joan Ribó.

El també alcalde de València no ha volgut "donar pistes" als mitjans sobre la persona que ocuparà la vacant d'Oltra fins que no es reunisca amb la resta de coportaveus de la coalició, que integren Més Compromís, Iniciativa del Poble Valencià i Els Verds.

L'executiva de Compromís ha acordat que els portaveus dels partits que conformen la coalició decidisquen "en els pròxims dies" el nom de la persona que proposaran al president de la Generalitat en substitució d'Oltra al Consell.

Entre eixos coportaveus es troba Ribó, en el grup de no adscrits s'ha mostrat convençut que Aitana Mas és una persona que "ho pot fer molt bé". No obstant això, ha apuntat que "hi ha altres persones que també" ho poden fer bé, per la qual cosa ha descartat "jugar", com ho ha qualificat ell mateix, a parlar de noms perquè encara no han pres la decisió.

A més de Mas, un altre dels noms que apuntaven algunes veus era el de l’exconseller d’Educació, Vicent Marzà, qui va abandonar el seu càrrec al Consell per a centrar-se en el partit. Marzà ha descartat en el programa A la ventura optar a la vicepresidència del govern valencià. "No tinc eixa ambició personal i estic segur que altres companys ho faran bé", deixava clar.

Descarte tornar al govern perquè jo mateix me'n vaig apartar Vicent Marzà

A més, ha remarcat que el substitut ha d’eixir d’una decisió “col·lectiva”. Marzà ha descartat tornar al govern valencià argumentant que va fer voluntàriament un pas al costat i no ha canviat de parer: “Descarte tornar al govern perquè jo mateix me'n vaig apartar”, aclaria durant la seua intervenció en À Punt.

Un altre dels noms que estava entre les travesses dels successors de Mónica Oltra és el del diputat nacional Joan Baldoví, encara que ell mateix s’ha descartat aquest dimecres.

La persona que es designe tindrà tot el suport i la confiança del conjunt de l'organització Joan Baldoví

Preguntat pel successor d’Oltra, s'ha limitat a comentar que seran els partits que integren Compromís els que hagen d'acordar quin perfil es tria i que la persona que es designe tindrà tot "el suport i la confiança del conjunt de l'organització".

Pel que fa a la carrera electoral i preguntat Baldoví si estaria disposat a deixar el Congrés i anar-se’n a València, el diputat ha recalcat que això "no arribarà" perquè ara el cas d'Oltra eixirà del Tribunal Superior de Justícia i passarà a la jurisdicció ordinària, en deixar de ser aforada.

Vista aquesta circumstància, el diputat suecà afirma que l'assumpte "anirà més ràpidament" i donarà temps al fet que Oltra puga concórrer de nou com a cap de cartell en les autonòmiques de maig de 2023.

També et pot interessar

stats