El nou pla de finançament de les universitats valencianes comença el 2023 amb 95 milions d'euros
La consellera d'Innovació anuncia que en el pròxim exercici la Generalitat acabarà de pagar el deute històric a aquests centres i destinarà 33 milions a beques
La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha avançat que el pressupost per al 2023 inclou 95 milions d'euros per a impulsar el nou pla de finançament de les universitats valencianes. L'objectiu de la conselleria és consensuar amb aquestes la proposta presentada per l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) i així "donar-los una senda de futur". A més, ha garantit que el deute històric de la Generalitat amb les universitats públiques finalitzarà l'any vinent amb el pagament de 4,25 milions a la Miguel Hernández d'Elx (UMH), després d'haver-lo abonat progressivament des del 2016 a la resta.
En la presentació dels pressupostos en la comissió d'economia de les Corts, Bueno ha explicat que els 1.285 milions que té consignats el seu departament per al pròxim exercici van encaminats a oferir igualtat d'oportunitats en els estudis, consolidar el sistema públic d'universitats com a "ascensor social" i aconseguir que la Comunitat Valenciana puge al "tren de la digitalització europea".
L'àrea d'Universitats concentra el 80,5% dels comptes autonòmics en aquesta cartera amb 1.035 milions, 801 dels quals van destinats a les públiques. La idea és continuar amb la rebaixa del preu de les taxes iniciada el 2017 perquè "cap estudiant renuncie a l'educació superior per motius econòmics". Per a això es preveu destinar 24 milions a compensar les entitats d'educació superior per la reducció de taxes, als quals se sumen excepcionalment el 2023 15,5 milions més per a materialitzar la rebaixa del 10% aprovada pel Consell l'abril passat.
Més de trenta milions en beques
L'any vinent la Generalitat manté les huit modalitats de beques amb una dotació de quasi 33 milions d'euros. Entre aquestes, la consellera Bueno ha ressaltat que les beques salari "porten el segell del Botànic", juntament amb les de transport (473.000 euros) i mobilitat com les Erasmus (750.000 euros).
També ha remarcat el desbloqueig del conveni col·lectiu del personal de les universitats, amb 21 milions pressupostats el 2023 per a millorar les condicions laborals: "Ha sigut complex, però hem aconseguit trobar la fórmula jurídica", ha subratllat.
Estabilitzar el talent retornat
En Ciència i Investigació, els comptes contemplen més de 14 milions per al pla GenT de retorn de talent d'altres països. Des de la posada en marxa el 2018 ja han tornat a la Comunitat Valenciana 165 investigadors que es trobaven "exiliats" en centres d'investigació de prestigi internacional. Bueno ha anunciat una nova línia de 650.000 euros perquè aquest personal no perda recursos després d'estabilitzar-se laboralment. També s'han pressupostat dos milions per a la fundació ValER de Castelló amb el propòsit d'atraure investigadors "al més alt nivell". És un objectiu que la responsable autonòmica ha lligat al Centre d'Investigació de l'Envelliment, que "ja és una realitat" i està situat a les comarques del sud, com la conselleria, amb una dotació de dos milions per al 2023.
Respecte a la intel·ligència artificial, Bueno ha recordat que la Comunitat Valenciana és la segona autonomia que compta amb una estratègia específica i ha garantit que està en l'"agenda política" disposar de l'únic node de la Fundació Ellis a Europa, situat a Alacant i amb una subvenció d'1,5 milions. L'escola de postgrau ValgrAI comptarà, d'altra banda, amb dos milions.
El pressupost inclou 57 milions per a programes de foment de la R+D+i que contribuïsquen al canvi de model productiu, així com 14 milions per a construcció i actualització d'edificis d'investigació en universitats públiques i 4,1 milions per a l'Institut d'Ensenyaments Artístics Superiors (Iseacv).
Dins dels plans complementaris amb el govern espanyol hi ha 6,5 milions destinats a projectes de ciències marines, agroalimentació, astrofísica, comunicació quàntica i materials avançats. I també 3,4 milions al programa Investigo per a la contractació de joves.
Un augment del 50% per a trencar la bretxa digital
El pressupost preveu un increment del 50,7% respecte al 2022 per a trencar l'escletxa digital amb 3,2 milions, així com 580.000 euros de fons europeus en bons per a col·lectius vulnerables i més de tres milions per a l'extensió de banda ampla en polígons i edificis.
Finalment, la consellera s'ha compromés a generar una "cultura de la innovació" i a visibilitzar el paper de les dones. La partida més gran de l'àrea va per a l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI), amb 75 milions (+34%), al costat de 2,9 milions per a instituts tecnològics i 700.000 euros per a la posada en marxa de l'espai Learning Factory a Elx. Sobre Districte Digital, Bueno ha recordat que comptarà amb una nova seu en el port d'Alacant.
L'oposició no es refia dels compromisos
Durant el debat, els partits de l'oposició han carregat contra la tardança del pla de finançament de les universitats. Luis Martínez (PPCV) s'ha preguntat què passarà si les entitats no hi estan d'acord, ha assegurat que no s'han pagat encara les beques salari del curs 2020-2021 i ha recordat que l'anterior conveni col·lectiu "el va signar el predecessor Vicent Marzà abans de les eleccions del 2019". Fernando Llopis (Cs) l'ha acusat de posar la guerra d'Ucraïna com a "excusa" i José M. Llanos (Vox) de "passar la pilota d'un any a un altre sense complir ni executar".
Bueno, que és del PSPV, ha garantit en la rèplica que el pla de finançament es pactarà amb les cinc universitats públiques sense "imposar res". Ha dit que té prevista una reunió aquest dimecres i que tant els rectorats com els sindicats coneixen la fórmula del nou conveni col·lectiu. "Eren les assignatures pendents que va deixar el PP i ens ha costat molt", ha recalcat. També ha atribuït el retard en el pagament de beques a la "quantitat ingent" de sol·licituds, encara que ha explicat que està en marxa un "sistema de simulació" perquè l'estudiantat sàpia si és susceptible de rebre-les, i ha xifrat en més del 90% el pressupost compromés del 2022.