Albares aconsegueix el suport de Qatar per a evacuar de l'Afganistan col·laboradors d'Espanya

L'emir de Qatar ha garantit al ministre el suport del seu país per a aconseguir l'evacuació dels col·laboradors afganesos "en el menor temps possible"

El ministre d'Afers exteriors, José Manuel Albares, a Islamabad, el Pakistan, el 10 de setembre
El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, a Islamabad (Pakistan), el 10 de setembre / Sohail Shahzad (Efe)

El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, s'ha reunit aquest dimarts a Doha amb l'emir de Qatar, Tamim bin Hamad al Zani. L'emir li ha garantit el suport del seu país per a aconseguir l'evacuació de l'Afganistan dels col·laboradors d'Espanya que no van poder eixir del país en la primera fase de repatriació "en el menor temps possible", segons ha afirmat el ministre.

"Estic molt satisfet de la reunió amb l'emir, que ha garantit tot el suport de Qatar per a aconseguir que els nostres col·laboradors puguen eixir en el menor temps possible de la forma més segura, dins de l'objectiu de no deixar ningú arrere", ha assegurat Albares.

No obstant això, ha dit que "seria irresponsable parlar de persones i de temps mentre l'evacuació està en marxa", per la qual cosa no ha facilitat el nombre de col·laboradors que Espanya evacuarà ni quan.

En la reunió amb l'emir també ha parlat de l'aeroport de Kabul i "la reconstrucció" per part de tècnics de Qatar, que ha fet possible la represa dels vols internacionals des de la capital afganesa. El primer avió de passatgers va eixir el passat dia 9 en direcció a Doha.

Albares s'ha reunit també amb el seu homòleg de Qatar, Mohamed bin Abderrahman al Zani, que va estar a Kabul aquest cap de setmana i va mantindre contactes amb el govern dels talibans.

Després de la presa de poder per part dels fonamentalistes el 15 d'agost, durant huit dies i en 17 vols, Espanya va evacuar a un total de 2.206 persones entre espanyols i, sobretot, afganesos des de l'aeroport de Kabul a la base de Torrejón de Ardoz.

Corredor d'eixida pel Pakistan

La visita a Qatar respon als mateixos objectius que la que el ministre va fer divendres passat al Pakistan, fronterer amb l'Afganistan. El govern espanyol pretén que es facilite un corredor d'eixida pel Pakistan per a aquells refugiats que van cooperar amb Espanya durant els 20 anys que va durar la seua missió al país, controlat ara pels talibans.

Qatar i el Pakistan són els estats que tenen més relació política amb els islamistes radicals afganesos. A Doha, la capital de Qatar, hi ha hagut diversos vols des de Kabul des que les tropes estatunidenques es van retirar de l'aeroport el passat 31 d'agost.

Amb la visita d'Albares, Espanya se suma a altres països aliats, com els Estats Units, el Regne Unit o França, que han enviat alts càrrecs per a parlar amb el govern del xicotet emirat situat al golf Pèrsic.

També et pot interessar

stats