Els talibans asseguren haver conquerit el Panjshir, l'últim bastió de resistència

El Front Nacional de Resistència nega la caiguda de la província i assegura que els combats continuen

Un camió i combatents del Front Nacional de Resistència en una muntanya propera a la vall del Panjshir
Un camió i combatents del Front Nacional de Resistència, en una muntanya propera a la vall del Panjshir / Reuters

Les milícies talibanes han assegurat aquest dilluns que els seus combatents han aconseguit conquerir la província del Panjshir, al nord del país. És l'única de les 34 regions de l'Afganistan que no havia caigut encara en mans insurgents i romania defensada per les forces de la resistència. L'anunci, tot i això, ha generat certa confusió en les últimes hores després que l'haja negat el Front Nacional de Resistència (NRF), que és com s'identifica el grup guerriller opositor al règim islamista que resisteix a la província.

"L'última fortalesa de l'enemic mercenari, la província del Panjshir, ha sigut completament conquistada", ha assegurat en un comunicat el principal portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid. Segons aquest portaveu, "la província del Panjshir ha quedat sota el control total de l'Emirat Islàmic (com s'autodenominen els talibans)", després d'intensos dies de combats. "Alguns dels rebels de la província han sigut derrotats i la resta ha fugit, alliberant el poble oprimit i honorable del Panjshir", ha afegit.

El Panjshir era fins ara l'única de les 34 províncies afganeses que no estava sota control islamista, després que el grup rebel capturara les 33 regions restants en menys de dues setmanes, en un avanç fulgurant que va culminar amb la presa de Kabul, la capital del país, el passat 15 d'agost. "Amb aquesta victòria i últim esforç, la resta del país estarà completament fora de la guerra i tindrà una vida pacífica i pròspera en un ambient de llibertat, independència i prosperitat", conclou Mujahid.

El Panjshir havia resistit defensada pel Front Nacional de Resistència, format per guerrilles locals i tropes lleials al govern afganés derrocat que es van refugiar a la regió durant la retirada. Ha sigut l'exvicepresident del país, Amrullah Saleh, qui ha dirigit la resistència. Saleh s'ha autoproclamat nou president de l'Afganistan després que l'exmandatari Ashraf Ghani fugira del país una vegada Kabul va caure en mans talibanes. L'altre home al capdavant de la resistència ha sigut Ahmad Massoud, fill del difunt comandant afganés Ahmad Shah Massoud, "el lleó del Panjshir", una llegenda per haver fet front als soviètics i als talibans.

El Front Nacional de Resistència ha desmentit que el règim islamista haja ocupat l'última província i assegura que els combats continuen. "L'afirmació dels talibans que han ocupat el Panjshir és falsa. Les forces de la NRF estan presents en totes les posicions estratègiques de la vall per a continuar la lluita", assegura el moviment amb un missatge en Twitter publicat poc després.

Els combats en la zona s'han intensificat en els últims dies després que fallaren els intents de diàleg dels fonamentalistes i Ahmad Massoud per a trobar una eixida al conflicte. De moment, ni Ahmad Massoud ni Amrullah Saleh han confirmat cap rendició ni la caiguda de la província.

El Panjshir també va ser el centre de la resistència contra el grup islamista radical durant l'anterior règim talibà, entre 1996 i 2001, que va concloure amb una invasió estatunidenca. Precisament aquesta passada setmana l'operació militar nord-americana va concloure després de quasi dues dècades de guerra, en un punt final que es va materialitzar el 30 d'agost, amb l'eixida dels últims soldats estatunidencs de la zona.

També et pot interessar

stats