L'ONU acusa el nou règim talibà d'incomplir les promeses de respecte als drets humans

El Consell de Drets Humans alerta de detencions i assassinats contra personal de l'anterior govern i de la prohibició a les adolescentes d'anar als centres escolars, entre altres mostres d'expulsió de les dones de l'espai públic

Oficials talibans reben a l'alt comissionat de l'ONU l'aeroport de Kabul
Oficials talibans reben l'alt comissionat de l'ONU a l'aeroport de Kabul / @FilippoGrandi

L'alta comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, ha denunciat el nou règim talibà d'incomplir les promeses de respectar els drets humans de les dones i d'amnistiar persones relacionades amb l'anterior govern, que secundava els Estats Units. En el seu informe al Consell de Drets Humans de l'ONU sobre la situació a l'Afganistan després del relleu de poder, Bachelet assegura que un en un mes de control talibà "les dones han sigut progressivament excloses de l'espai públic".

Segons ha relatat Bachelet, ja s'ha prohibit a les xiquetes majors de dotze anys assistir a l'escola en molts llocs del país i s'han desmantellat nombrosos departaments de protecció a la dona, amb amenaces al seu personal. Així mateix, s'han prohibit associacions de dones acusant-les "d'obscenes, o d'estendre idees contra l'islam" i en algunes àrees ja es prohibeix a les dones circular per zones públiques sense un acompanyant masculí.

"En alguns casos se'ls ha ordenat quedar-se en sa casa, al·legant que és per la seua pròpia seguretat, ja que les forces talibanes no estan entrenades per a bregar amb elles", ha lamentat l'alta comissionada.

També ha advertit de l'incompliment de l'amnistia anunciada pels talibans als servidors públics i el personal de seguretat de l'anterior govern. Bachelet assegura conéixer "fundades denúncies d'assassinats per venjança", sobre detencions arbitràries i per escorcolls a la recerca de les persones que van cooperar amb l'exèrcit estatunidenc en ciutats com Kabul, Kandahar, Herat o Mazar-e Sharif. Escorcolls i amenaces que, segons explica, també han patit treballadors i treballadores de l'ONU, les ONG i de grups de la societat civil.

Captació de fons per a ajudar un terç de la població afganesa

L'informe s'ha presentat en l'inici a Ginebra de la conferència del Consell de Drets Humans per a acordar la resposta humanitària a la crisi afganesa i recaptar fons per a ajudar la població. L'objectiu és aconseguir almenys 606 milions de dòlars en la convocatòria per a assistir onze milions de persones, un terç de la població del país.

L'inici de la conferència ha coincidit amb la visita a Kabul de l'alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), l'italià Filippo Grandi per a avaluar la "greu" situació humanitària a l'Afganistan.

"He arribat a Kabul aquest matí. Durant la meua visita avaluaré les greus necessitats humanitàries i la situació de 3,5 milions d'afganesos desplaçats", va anunciar Grandi en un missatge en la xarxa social Twitter que acompanya d'una fotografia a l'aeroport en què apareix acompanyat d'oficials del govern interí dels fonamentalistes.

Acnur no ha confirmat l'agenda del màxim responsable de la institució ni les persones amb què es reunirà i s'ha limitat a avançar que estarà de dos a tres dies a la capital afganesa. Grandi ja va advertir l'agost passat del risc que, una vegada finalitzades les evacuacions d'emergència per la caiguda del govern, començara una crisi humanitària més gran.

L'ONU continua treballant a l'Afganistan tot i el canvi de poder i l'eixida dels militars de les potències occidentals. L'organisme, que ha alertat sobre el risc que es vulneren els drets de dones i xiquetes, també ha cridat l'atenció sobre la inseguretat alimentària del país, ja que pateix una greu sequera que podria arruïnar les collites.

S'estima que 3,5 milions de persones viuen com a desplaçats interns a l'Afganistan a causa de la guerra dels últims anys i que, d'aquests, mig milió haurien abandonat les llars en els últims huit mesos, coincidint amb l'avanç de les forces talibanes. 2,3 milions més d'afganesos i afganeses viuen com a refugiats al Pakistan i l'Iran, que han assumit la població desplaçada durant els últims quaranta anys de conflictes.

També et pot interessar

stats