La ministra Ribera defén que l'estalvi energètic acordat a Europa no afectarà la qualitat de vida

Demana a la ciutadania incorporar rutines intel·ligents, com apagar llums, per a reduir el consum de gas en un 7%

La ministra Teresa Ribera, aquest dimecres
La ministra Teresa Ribera, aquest dimecres / À Punt NTC

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat aquest dimecres que es pot estalviar i reduir la despesa energètica de manera intel·ligent, amb mesures que "òbviament requereixen un esforç" però que "no afecten la qualitat de vida". 

Clara i contundent, la ministra demana a la ciutadania un canvi en les rutines diàries per a contribuir a la reducció de consum de gas que han pactat els Vint-i-set en la Unió Europea, de fins al 15%, i s'ha mostrat satisfeta per l'acord assolit. Aquest preveu excepcions per a respondre a la situació de cada país, tal com demanaven Espanya i altres. En el cas espanyol, la reducció haurà de situar-se entorn del 7%, ha explicat Ribera, i per a això cal actuar de la manera "més intel·ligent possible" respecte del consum.

Hi ha moltes coses que es poden incorporar a la vida quotidiana, ha dit entrevistada en una cadena de televisió, com "un acte reflex, com quan s'apaguen les llums en eixir d'una habitació", hàbits que cal "convertir en rutina". I de cara a la tardor-hivern cal "apagar llums, abaixar els termòstats" i introduir flexibilitat en l'ús de l'energia, fomentant per exemple el biogàs.

Tot això "requereix esforç", ha reconegut la responsable de Transició Ecològica, que no correspon únicament als consumidors particulars. Segons ha explicat, també han d'implicar-se les administracions públiques, institucions, comunitats autònomes i ajuntaments, amb les quals ja es mantenen converses en aquest sentit. És difícil demanar a la ciutadania que estalvie si els representants polítics i institucionals "no donem exemple", ha advertit.

Ribera ha avançat també que el govern espanyol s'ha reunit ja amb els agents socials "i continuarà fent-ho" per a preservar la posició de la indústria, des de la qual ja s'han rebut algunes propostes interessants.

D'altra banda, la vicepresidenta tercera ha assegurat que els talls o restriccions de gas són "molt improbables", i que el més raonable és que a Espanya no s'arribe a aquesta circumstància, contràriament del que han anticipat altres països del voltant. Tot i que ha admés que no és descartable que Rússia procedisca a tallar el 100% del subministrament de gas, ha destacat la situació d'avantatge que presenta Espanya davant altres estats, amb dependència total del gas rus.

També et pot interessar

stats