Cinc aplicacions que ajuden a estalviar en la factura de la llum

Amb un preu que supera per primera volta en la història els 300 € euros per megawatt, s'han disparat les descàrregues d'aquest tipus d'eines

Cinc apps per a estalviar en la factura de la llum
Cinc apps per a estalviar en la factura de la llum / À Punt

La imparable escalada del preu de la llum a Espanya s’ha convertit en una de les preocupacions principals per a moltes llars en els últims mesos. Després de setmanes en ascens, el preu en el mercat majorista s'ha situat aquest dijous en 302,48 euros el megawatt per hora (MWh), el més alt de la història.

Des que l'1 de juny entrara en vigor el nou model de tarifa elèctrica, les càbales per a tractar de retallar, tant com siga possible, aquesta factura a final de mes s’han complicat amb un nou element en l’equació: les franges horàries. En són tres, i divideixen les 24 hores del dia en tres tarifes diferenciades: el període punta, el més car, entre 10:00 i les 14:00 i entre les 18:00 i les 22:00; el període pla, amb un cost intermedi, entre les 8:00 i les 10:00, les 14:00 i les 18:00 i les 22:00 i les 24:00; per últim, el període vall, que té lloc els caps de setmana, festius i també qualsevol dia en la franja de les 00:00 a les 8:00.

Així és el rebut de la llum des de juny de 2021
Així és el rebut de la llum des de juny de 2021 / Marta Galindo

Les estratègies per a estalviar que més han proliferat van des de revisar de manera rigorosa el consum dels electrodomèstics de la casa fins a l’autoconsum a través de fonts d’energia netes, passant per reprogramar l’ús de l’electricitat a les franges horàries de menys demanda. Però no sempre és fàcil portar el control d’uns preus que poden arribar a duplicar-se en funció de l’hora del dia en què ens trobem. Per això són cada vegada més populars les aplicacions que ens ajuden a tindre aquesta fluctuació sota vigilància, i fins i tot, canviar els nostres hàbits per a poder estalviar en la factura de la llum. Aquestes són les cinc apps gratuïtes més descarregades.

RedOS

Puntuació usuaris: 4/5

Compatibilitat: Android i iOS

Captures de pantalla de l'app RedOs
Captures de pantalla de l'app RedOs / Play Store

RedOS és l'aplicació de Xarxa Elèctrica d'Espanya. Permet consultar el preu al minorista de l'electricitat hora a hora, discernir entre franges horàries i visualitzar l’evolució de la demanda en temps real. Altres opcions disponibles són la consulta de la informació de jornades prèvies i, fins i tot, la del dia següent a partir de les 20:15.

Amb aquesta eina també és possible configurar alertes i rebre notificacions quan el preu arribe al punt més baix de la jornada. Una altra de les opcions de consulta de RedOs és el percentatge d’electricitat neta consumida i la quantitat d’emissions de CO₂. 

Totes aquestes funcions corresponen al perfil de consumidor, en què prima un disseny senzill i una interfície intuïtiva, però també ofereix un perfil professional en què s’inclou informació més tècnica de gestió energètica. 

Ahorra en luz. Precio luz hora

Puntuació usuaris: 4,7/5

Compatibilitat: Android

Captures de pantalla de l'app Ahorra en Luz. Precio luz hora
Captures de pantalla de l'app Ahorra en Luz. Precio luz hora / Play Store

Es tracta d'una de les aplicacions més descarregades pels usuaris de telèfons Android. En la pantalla principal, ofereix una vista ràpida de tres elements clau de consulta: el preu mitjà del dia, el d'aquest moment concret i el més barat del dia i l'hora a què s'assolira eixe preu. En eixa mateixa pantalla l'usuari pot configurar alarmes per tal que l'aplicació li notifique el moment en què la llum és més econòmica.

Amb una interfície prima la visualització ràpida dels increments i descens en el preu al minorista, l'eina permet comprovar les variacions hora a hora, així com l'evolució del preu mitjà durant diverses jornades. Una de les utilitats més diferenciadora d'aquesta app és l'apartat "Ajuda", on ens dona la possibilitat, per exemple, de calcular l'estalvi que podem obtindre el consum si s'optimitzen els aparells elèctrics de la nostra llar.

Precio luz España

Puntuació usuaris: 4,5/5

Compatibilitat: iOS

Captures de pantalla de l'app Precio Luz España
Captures de pantalla de l'app Precio Luz España / App Store

Aquesta és una altra de les eines que permet visualitzar el preu de la llum hora a hora i activar notificacions en els moments on més podem estalviar. És una de les aplicacions més descarregades entre els usuaris d'iPhone.

La utilitat també proporciona informació sobre la procedència de l'energia i els preus de compensació per l'excés d'energia produït. Una de les particularitats més interessants de Precio Luz España és un widget que permet consultar tant el preu de la llum en temps real com el preu màxim i mínim de la jornada, de la pantalla principal del teu telèfon, sense necessitat d'obrir l'app.

Ahorraluz - Precio de la luz

Puntuació usuaris: 4,4/5

Compatibilitat:  iOS

Captures de pantalla de l'app AhorraLuz - Precio de la luz
Captures de pantalla de l'app AhorraLuz - Precio de la luz / App Store

Aquesta app per a iPhone, tot i no tindre el mateix nivell de descàrregues que les anteriors, té la major part de les funcionalitats que trobem en la resta, fins i tot té la possibilitat d'habilitat un widget per a consultar la informació més rellevant del preu de la llum des de la pantalla principal del nostre iPhone.

Ahorraluz té un disseny minimalista i fàcil d'emprar, amb l'opció de configurar el mode de colors de pantalla fosca. Una de les crítiques dels usuaris és que els preus de l'endemà no estan disponibles fins a les 12:00 de la nit.

Watti on

Puntuació usuaris: 4,8/5

Compatibilitat: Android

Captures de pantalla de l'app Watti On
Captures de pantalla de l'app Watti On / Play Store

Watti On no te de moment tantes descàrregues —més de 10.000 segons Google Play Store— que altres aplicacions d'estalvi energètic destinades a usuaris d'Android, però té amb la puntuació dels usuaris més elevada de totes les analitzades. L'eina permet consultar el preu de la llum per franges i per hores.

També té l'opció de configurar el widget per a visualitzar la informació des de la pantalla principal i establir alarmes i notificacions. Una de les qüestions positives que destaquen els usuaris és la facilitat de configurar personalitzacions i la senzillesa a l'hora de visualitzar la informació.

També et pot interessar

stats