Puig afirma que treballa per estabilitzar el Xúquer-Vinalopó i generar seguretat

Mazón creu que els 18,8 hectòmetres cúbics que es transferiran "és una mica d'ombra en un desert molt complicat"

Ximo Puig visita l'embassament del Rotllo amb motiu de l'entrada d'aigua de la transferència Xúquer-Vinalopó autoritzada per a 2022
Ximo Puig visita l'embassament del Rotllo amb motiu de l'entrada d'aigua de la transferència Xúquer-Vinalopó autoritzada per a 2022 / Generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat aquest divendres que la Generalitat treballa per a "estabilitzar" en el temps el Xúquer-Vinalopó, que fins a desembre transvasarà 18,8 hectòmetres cúbics a la província d'Alacant. Segons Puig, aquesta continuïtat en l'enviament d'aigua permeta generar "seguretat" entre els regants.

En declaracions durant la transferència d'aigua Xúquer-Vinalopó, Puig ha ressaltat la necessitat d'una estabilitat que no "incentive incerteses", al mateix temps que ha celebrat que s'haja arribat a un acord entre regants i ministeris.

Puig ha presenciat l'entrada d'aigua a l'embassament del Rollo de les primeres gotes del transvasament autoritzat dilluns passat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer a favor dels usuaris de la Junta Central de Regants del Vinalopó-Alacantí i Consorci de la Marina Baixa.

La transferència per al regadiu de l'Alt i Vinalopó Mitjà s'inicia des de l'assut de la Marquesa, a Cullera, i suposa un alleujament per als sobreexplotats aqüífers del Vinalopó, en un transvasament que respectarà el cabal ecològic del Xúquer i que garanteix, per tant, que no existiran afeccions mediambientals a ecosistemes associats, com l'Albufera.

En aquest acord, el Ministeri ha establit un valor per a la tarifa de reg de l'aigua bombada de 0,295 euros per metre cúbic per a enguany, amb la finalitat que siga assumible pels usuaris del transvasament.

Puig ha insistit que aquest és "un pas avant per les solucions" enfront de la "confrontació o el desistiment" i ha reivindicat que la Generalitat ha invertit quasi cent milions d'euros en aquest transvasament, a més d'una dotació 23 milions d'euros més que s'executaran durant els pròxims anys.

Per la seua banda, el president de la Diputació d'Alacant i líder del PPCV, Carlos Mazón, ha assegurat que els 18,8 hectòmetres cúbics que es transferiran a partir d'aquest divendres, i fins al desembre, des del riu Xúquer fins al Vinalopó "són només una mica d'ombra en un desert molt complicat".

En declaracions a periodistes durant la transferència d'aigua Xúquer-Vinalopó celebrada en l'embassament del Rotllo d'Asp, Mazón ha explicat que "d'ací a un mes es prendrà una decisió fonamental", en referència a si es podran continuar utilitzant els aqüífers a la província d'Alacant. Així, ha criticat que si es confirma el tancament, aquesta mesura s'haurà pres "de manera política i sense aval tècnic".

Segons ha afirmat, si es tanquen els aqüífers, situats sobretot a la conca del riu Vinalopó, "convertiria aquest dia històric en quasi inservible, perquè la proporció d'aquesta mesura és d'1 a 7". Per la qual cosa, segons Mazón, cal "vincular aquest transvasament amb la decisió que es prendrà d'ací a un mes".

El dirigent popular ha reclamat al Govern d'Espanya que "entenga que els aqüífers no es poden paralitzar políticament", alhora que ha subratllat que "cal explicar les coses bé", en un acte organitzat per la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó, l'Alacantí i Consorci d'Aigües de la Marina Baixa.

Per a Mazón, "cal felicitar "per l'esforç i la suor de la gent" els regants del Vinalopó, en un dia que ha de servir "per a recordar tots els reptes que tenim per davant". Mazón ha conclòs que des de la mesa provincial de l'aigua "continuarem donant-los suport, perquè queda molta reivindicació per fer".

També et pot interessar

stats