Mazón pren possessió com a sèptim president de la Generalitat: "La Comunitat Valenciana es mereixia un canvi"

El nou líder del govern de coalició PP-Vox jura el càrrec i "acatar" la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia "sense engany"

El nou president de la Generalitat, Carlos Mazón, pren possessió del càrrec
El nou president de la Generalitat, Carlos Mazón, pren possessió del càrrec / Biel Aliño (Efe)

El nou govern de coalició PP-Vox a la Comunitat Valenciana comença a caminar aquesta setmana i consuma el final definitiu de huit anys del Botànic. Carlos Mazón ja ha pres possessió com a president de la Generalitat en relleu del socialista Ximo Puig en un acte solemne i breu en les Corts, quatre dies després de ser investit dijous passat amb el suport de 53 dels 99 diputats que hi ha en l'hemicicle.

Mazón, que ha sigut rebut entre aplaudiments quan ha entrat a la cambra, ha jurat el càrrec en valencià, amb la mà sobre la Constitució espanyola i l'Estatut d'Autonomia i "sense engany". També ha assegurat que "guardarà fidelitat" a la Generalitat. Posteriorment, el líder del PP i nou cap del Consell ha pronunciat un discurs en què ha reivindicat l'avanç de l'autogovern i ha apel·lat a superar els conformismes. A diferència de la sessió de la setmana passada, no ha sigut objecte de debat ni ha tingut contestació dels grups parlamentaris. En la intervenció, que ha oferit majoritàriament en castellà amb alguna reflexió intercalada en valencià, Mazón ha exposat els propòsits que guiaran el seu mandat els pròxims quatre anys. "Els ciutadans de València, Alacant i Castelló es mereixien un canvi. La Comunitat Valenciana es mereixia un canvi. I hui, de manera immediata, comença aquest canvi", ha proclamat, després d'assegurar que oferirà "sense cap reserva, dedicació absoluta al poble valencià".

Ha sigut una al·locució breu, de caràcter institucional i carregada de simbolisme, sense grans anuncis ni esment al pacte de govern que el PP ha tancat amb Vox. El president tampoc s'ha detingut en els trets ideològics que caracteritzaran el nou executiu autonòmic, més aïna ha tornat a repetir l'oferta de mà parada a l'oposició política en el Parlament, encarnada per PSOE i Compromís, igual que ja va fer en el debat d'investidura. Sí que hi ha hagut espai per a referències històriques a Jaume I i el Regne de València. De fet, "història" figura entre les paraules que més ha repetit el popular, fins a deu vegades. També "autogovern" i "humilitat".

El dirigent ha fet una crida a "la conjura col·lectiva" per a assumir els reptes de futur que té la Comunitat Valenciana i a l'"ambició per a superar conformismes", per l'autogovern i per "la qualitat de vida, la llibertat i els serveis públics". I ha garantit que durant el seu mandat "no faltarà l'única eina eficaç per a abordar amb èxit la nostra cruïlla, la conjura col·lectiva". "Només la humilitat de demanar l'ajuda de tot un poble, només la convocatòria per a caminar junts, únicament la crida i l'oferta de braços oberts a tots sense exclusió poden portar-nos a l'èxit", ha afirmat Mazón.

Durant la presa de possessió, Mazón ha estat envoltat de diversos pesos pesants del Partit Popular, entre d'altres, la secretària general, Cuca Gamarra; el vicesecretari d'Institucional i número u al Congrés per València en les eleccions generals del 23 de juliol, Esteban González Pons; i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que diumenge va participar en un acte electoral a València.

Els noms del futur govern, el primer a la Comunitat Valenciana amb participació de l'extrema dreta, podrien començar a fer-se públics a partir d'aquest dimarts i serà l'endemà quan els consellers i les conselleres prenguen possessió i tinga lloc el tradicional traspàs de carteres amb els predecessors. Per ara, l'únic que ha transcendit és que Vox gestionarà la Vicepresidència primera i la Conselleria de Cultura, que encapçalarà el torero Vicente Barrera, així com les conselleries de Justícia i d'Agricultura. També que la Conselleria d'Igualtat mantindrà el rang de vicepresidència —com durant l'etapa de govern del Botànic— i que estarà en mans del PP, segons va anunciar el mateix Mazón en el debat d'investidura.

Acte multitudinari en el Palau

En acabar la cerimònia a les Corts, Mazón, ja convertit de manera oficial en el seté president de la Generalitat —cinqué del PP—, s'ha dirigit a la seu del govern valencià per a mantindre una reunió privada amb el seu predecessor, Ximo Puig, amb què es materialitza el traspàs de poders.

Mazón abandona les Corts després de jurar el càrrec com a president de la Generalitat
Mazón abandona les Corts després de jurar el càrrec com a president de la Generalitat / Biel Aliño (Efe)
Mazón pronuncia un discurs en un faristol davant el Palau de la Generalitat
Mazón pronuncia un discurs en un faristol davant el Palau de la Generalitat / Biel Aliño (Efe)

A l'eixida del Parlament, on hi havia una gran expectació popular i mediàtica, ha assegurat als periodistes que l'esperaven que es posarà a treballar des del Consell "el més prompte possible" per a "tot el que està ara mateix està passant-ho malament, que pot estar en un hospital, o buscant treball, o que està en una situació de vulnerabilitat". "Mentre estava fent el jurament i mentre estava donant el discurs, de veritat que estava concentrat en el que estava dient, però he tingut una sensació que m'abelleix molt compartir amb vosaltres", ha començat Mazón. Ha explicat que, mentre mirava els convidats, ha vist "la catifa roja, el palau, la institucionalitat del moment": "I de sobte he pensat que el més important no era el que estava ocorrent ací, sinó la gent que està fora, que no està amb jaqueta i amb corbata ni amb vestit, i que està ara mateix passant-ho malament".

Tretze minuts li ha costat al popular recórrer els escassos tres-cents metres que separen les Corts de la plaça de Manises, on està el Palau de la Generalitat i l'esperava Ximo Puig. Acompanyat de l'homòloga madrilenya, la presidenta de les Corts, Llanos Massó (Vox) i l'alcaldessa de València i diputada del PP, María José Catalá, Mazón s'ha donat un autèntic bany de masses en què ha tingut temps per a abraçades, salutacions, converses espontànies i fins i tot selfies que li han demanat els centenars de persones que seguien la desfilada de la comitiva. Una vegada en la seu del Consell, el nou inquilí ha passat revista al cos de policia autonòmica i ha mantingut una primera recepció amb els representants de la societat civil valenciana.

La fi de festa l'ha posat un quartet de corda de l'orquestra simfònica de la Diputació d'Alacant amb el tenor crevillentí Antonio García per a cantar l'himne de la Comunitat Valenciana i, posteriorment, han interpretat l'himne d'Espanya.

També et pot interessar

stats