Marcos Benavent: "Vaig manipular els àudios. Em sent culpable per deixar-me tractar com un titella per la Fiscalia i la meua anterior defensa"

L'exgerent d'Imelsa es presenta com a víctima de la justícia i la seua mateixa família en el torn d'última paraula del cas dels 'zombis' de l'empresa pública

L'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent en el torn d'última paraula
L'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, en el torn d'última paraula / À Punt NTC

Com ha fet l'expresident de la Diputació, Alfonso Rus, l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, ha aprofitat el torn d'última paraula de la causa dels zombis [assessors presumptament col·locats a dit que no anaven a treballar] per a reivindicar que és innocent i situar-se com a presumpta víctima d'una conspiració liderada per la Fiscalia Anticorrupció i la consellera de Transparència i Participació Rosa Pérez Garijo. Benavent ha perseverat en l'argumentari que manté des del canvi d'advocat, quan va desvincular-se de les acusacions que va fer quan es va presentar en societat com un "ionqui dels diners", una vegada havien eixit a la llum les seues gravacions incriminatòries contra càrrecs del PP.

"Em sent culpable per deixar-me tractar com un titella per la Fiscalia, la Guàrdia Civil i la meua defensa" ha dit Benavent, que ha justificat l'actitud inicial en la promesa del ministeri públic i el seu anterior lletrat "de no entrar a la presó i que els meus actes no tindrien conseqüències". L'exgerent d'Imelsa havia arrancat la intervenció demanant perdó als principals acusats "pel mal provocat intencionadament amb l'afany de perjudicar la xifra més gran de persones" i "el PP".

Ha insistit Benavent aquest dilluns a defendre la seua segona versió dels fets, que rectifica les declaracions originals. Assegura que les gravacions que estan en la base de la causa les va "manipular amb l'ordinador" fent "talla i apega per a deixar el més interessant"; que després d'hores de declaracions davant de la Guàrdia Civil ja "no sabia ni que afirmava ni que desmentia"; i que llavors, com sentir-se "indefens davant de tant atac" va "deixar-se portar per la situació creada".

La cadena de custòdia de les gravacions no és que estiga trencada, es que està destrossada

Incidint en la nova línia de defensa, que implica desacreditar les gravacions, prova nuclear del procés, ha sostingut que en el juí ha quedat clar "que la cadena de custòdia no és que estiga trencada, és que està destrossada". I ha denunciat la suposada vulneració de la seua capacitat de defensa, juntament amb la de la seua intimitat, per la filtració de les gravacions pel seu exsogre, Mariano López, amb l'objectiu confés de perjudicar-lo al màxim.

Benavent, que "no creu en les casualitats", ha insinuat que la mateixa fiscalia podria haver prevaricat, per haver donat permís per a la filtració als mitjans de comunicació d'aquestes gravacions, cosa que conduí en una "revelació de secrets de manual". De la mateixa manera, ha criticat amb duresa la credibilitat de la consellera de Transparència, que va denunciar el cas amb els arxius facilitats per López. A Pérez Garijo l'ha acusada de "manipular amb més gent les gravacions per a redactar una denúncia mentidera i partidista, per a obtindre rèdit polític, com així ha sigut", en referència l'ascens a la Conselleria des del càrrec de diputada provincial.

El que està passant l'anomenaria violència judicial, pressió per a atemorir i tirania jurídica. El fi no justifica els mitjans

I contestant en diferit el fiscal, que va confessar la seua "por" pels diners que havien gestionat els imputats, l'ha respost que el que a ell li atemoreix és que suposadament "s'estiguen vulnerant drets fonamentals" de les persones acusades i que no s'haja citat altres càrrecs que, en la seua opinió, podrien haver neutralitzat algunes de les imputacions. "Per què s'oposen? Tenen por que es conega la veritat?, ha dit Benavent, per a insistir en la teoria de la cacera de bruixes.

"Que ens demanen penes desorbitades, per a privar-nos de llibertat... Per què no 120 anys, o 1.200, o cadena perpètua, o garrot vil a l'entrada de la ciutat? L'anomenaria jo violència judicial, pressió per a atemorir i tirania jurídica. El fi no justifica els mitjans", ha dit Benavent en el torn d'última paraula del cas, en què la Fiscalia ha ampliat la petició de condemna, de nou a dotze anys.

L'exresponsable de personal: "Vaig col·laborar amb la justícia"

L'exresponsable de personal d'Imelsa, María Escrihuela, ha defensat que no va tindre cap motivació delictiva i que va col·laborar amb la justícia. "Vera —en referència a José Luis Vera, exresponsable jurídic d'Imelsa— em va dir que buscara gent que podia estar cobrant sense treballar, que ell anava a traure una causa judicial amb les dades. Em vaig oferir a portar la documentació a la Fiscalia, però em va dir que ja la portava ell".

Un dels penedits: "Som empestats del sistema financer"

L'únic de les onze persones processades que han reconegut els fets i que ha fet ús del seu torn de paraula ha sigut l'empresari de la comunicació José Adolfo Vedri, propietari d'Engloba. "Quan el 2009 es va plantejar cancel·lar un deute amb el pagament de la nòmina dels treballadors, si haguérem sabut que era malversació, no l'haguera acceptat. Ni pels empleats ni per mi". Vedri ha demanat reflexionar sobre els temps de la justícia, per l'impacte del procés en les persones imputades, que ha descrit com "assenyalats socialment" i "empestats del sistema financer" fins que s'emeta la sentència.

Esgotat el torn d'última paraula i després de dos mesos de vista oral, el judici ha quedat conclús per a sentència. Hi ha 25 persones processades en la causa, que investiga la presumpta contractació irregular d'assessors que cobraven un sou públic sense anar a treballar a les empreses Imelsa (Diputació de València) i Ciegsa (Generalitat) quan governava el PP. La Fiscalia Anticorrupció demana dotze anys de presó per a Alfons Rus, per al seu excap de gabinet Emilo Llopis, per a l'exsecretari autonòmic d'Educació, Máximo Caturla, i per a l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent. 

També et pot interessar

stats