La declaració de l'exsogre de Benavent sembra dubtes sobre l'origen dels àudios d'Imelsa

Mariano López declara que estaven en un disc dur extern, que no li van reclamar la Fiscalia ni la Guàrdia Civil

L'exsobre de Benavent, Mariano López, arriba a l'Audiència de València
L'exsogre de Benavent, Mariano López, arriba a l'Audiència de València / À Punt NTC

Mariano López Sáncho, l'exsogre de qui fora gerent d'Imelsa, ha declarat, que els àudios incriminatoris gravats per Marcos Benavent estaven originalment en un disc dur extern, connectat a l'ordinador que ell tenia al xalet familiar. La introducció d'aquest dispositiu, nou en la causa, ha sigut la part més significativa de la seua declaració, en què ha tornat a negar haver manipulat els arxius d'àudio dels quals es deriven les causes contra el ionqui dels diners. En aquesta, sobre la presumpta contractació a Imelsa i Ciegsa de zombis (gent que cobrava sense anar a treballar), també hi ha processats l'expresident de la Diputació de València, Alfons Rus i l'exgerent de Ciegsa, Máximo Caturla. "Com he de manipular-los? En absolut. No he manipulat cap cinta, ni àudios ni res", ha explicat a preguntes del tribunal a l'Audiència de València.

El disc dur és una peça nova en el procés, fins ara centrat en l'ordinador que hi havia al xalet familiar i en les llapisseres de memòria, en què es feren les còpies dels arxius. López Sancho va entregar l'USB amb la còpia dels àudios i l'ordinador com a prova a la Fiscalia, però no el disc extern. Ha dit que no li'l reclamaren o fins i tot, en el cas de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, que li digueren que se n'oblidara, perquè no era important.

"Recorde que vaig dir que els àudios eixien d'un disc dur extern", (...) ha insistit l'exsogre de Benavent, que va desfer-se del disc "perquè fallava". No ha sigut capaç de recordar si el conservava quan va declarar al fiscal, però sí, al 90%, que ja no el tenia quan va prestar declaració a la Guàrdia Civil, ja el 2014.

Recorde que vaig dir al fiscal i la Guàrdia Civil que els àudios eixien d'un disc dur extern

López Sáncho no ha pogut precisar el moment exacte en què suposadament va descobrir les gravacions al xalet, després del divorci entre Benavent i la filla. Però una cosa ha deixat clara: volia actuar contra el gendre. "Vaig intentar recuperar tot el que hi havia contra Marcos", ha explicat.

Segons ha declarat, va entropessar els àudios al disc dur extern, que estava permanentment connectat a l'ordinador de la casa, després de fer una còpia de seguretat dels arxius, perquè la unitat d'emmagatzematge fallava. L'anomentat ionqui dels diners li havia comentat en alguna ocasió que havia estat gravant i recaptant documents sobre el seu entorn. I amb Benavent ja fora de casa pel divorci, "sense el seu consentiment" i veient que el disc dur donava problemes, va "intentar salvar el que hi havia dins, per si havia alguna cosa comprometedora contra Marcos (...). Quan vaig veure els àudios, si li soc sincer, vaig tindre prou per al que volia", ha explicat al tribunal.

No he manipulat cap cinta, ni audios ni res. Com ho hauria fet?

Des de la troballa dels àudios [desembre del 2009 o gener del 2010], "passa un temps" en què l'exsogre conserva les proves sense fer res, segons ha dit perquè "no sabia molt bé què fer i com fer-ne ús". Buscant una eixida lesiva contra Marcos Benavent va arribar a la consellera de Transparència Rosa Pérez Garijo, llavors diputada d'Esquerra Unida, per mediació d'un conegut, l'exdiputat d'EU Agustín Cerdà, que li va dir que era "la més reivindicativa" de la Diputació de València.

Amb Pérez Garijo es va reunir en diverses ocasions. Inicialment, només li va malparlar de Benavent, "perquè sabera qui era". Després va mencionar-li que l'exgerent d'Imelsa gravava la gent, però va ocultar-li que ell tinguera els àudios. "Quan no em creu li'ls mostre perquè actuara contra ell". Llavors els arxius es graven, segons Mariano López, en l'ordinador d'un assessor de la diputada, a la seu d'EU a Catarroja.

"En el moment en què li parle dels àudios, l'USB es posa en l'ordinador del seu assessor i se senten unes gravacions. Fins a eixe moment no li havia nomenat els àudios. Sí, el fet que Marcos estava gravant gent. I que fins i tot podria haver-la gravat a ella", ha explicat. Ha dit que llavors Pérez Garijo va decidir fer una còpia "per si eren motiu de delicte".

Quan Pérez Garijo no em creu, li mostre els audios perquè actuara contra Benavent

Rosa Pérez Garijo va posar en coneixement de la Fiscalia els fets a través d'una denúncia el juliol del 2014, en què va incorporar un USB amb la còpia dels arxius, que estan en l'origen del cas Taula i diverses peces connexes.

Gasolina per a les defenses

Les defenses dels acusats s'aferren a una presumpta manipulació o al trencament de la cadena de custòdia per a demanar la suspensió de la causa. Ara, la introducció del disc dur extern alimenta la tesi d'un origen poc clar dels àudios, com defenen els lletrats de Benavent o de l'expresident de la Diputació de València, Alfons Rus. L'informe d'un pèrit informàtic aportat per aquesta última defensa que els arxius mai estigueren a l'ordinador.

L'eventual anul·lació dels àudios, en cas de prosperar aquests dubtes, tindria efectes també en altres peces de Taula, començant per Thematica, primera amb resolució d'Imelsa, en què Benavent va ser condemnat a set anys de presó.

També et pot interessar

stats