Benavent, condemnat a set anys i deu mesos per les adjudicacions a Thematica, primera peça del cas Imelsa

L'Audiència de València considera provades les contractacions irregulars, però no el finançament il·legal al PP

L'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, compareix davant els periodistes després de conéixer la condemna / À Punt NTC

L'Audiència de València ha condemnat a set anys i deu mesos de presó l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, en la primera peça del cas Taula, coneguda com a Thematica, una empresa administrada per Rafael García Barat, darrere de la qual la investigació ha situat Benavent. 

El tribunal considera provat que el 'ionqui dels diners' va fer almenys dues adjudicacions fraudulentes a Thematica a través d'Imelsa: el servei de bibliobús de l'Ajuntament de València i l'espectacle Methamorfosis del Muvim, dels quals es deriven delictes de malversació, prevaricació, i falsedat en document mercantil. La sala li ha imposat una condemna similar a la qual reclamava la Fiscalia, que sol·licitava huit anys i tres de presó. Al seu soci, García Barat, el condemna a quatre anys de presó. 

A Benavent i dos testaferros, Jaime Úbeda Merino i José Estarlich Estela, els condemna també per blanqueig de cabals, mitjançant l'empresa Berceo Mantenimientos, SL.

Absolt l'exvicepresident de la Diputació de València, Juan José Medina

No obstant això, no considera provat el presumpte finançament il·legal de les campanyes del PP a les municipals del 2007 de Montcada (Horta Nord) i Vilamarxant (Camp de Túria) i les generals del 2008 i, en conseqüència, absol totes les persones implicades. Entre aquestes, destaca l'exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Montcada Juan José Medina, que llavors coordinava la campanya electoral dels populars, i el mateix Partit Popular, que estava acusat com a responsable civil subsidiari. Segons la sentència, no s'ha demostrat que aquestes campanyes es finançaren mitjançant els sobrecostos a la facturació de Thematica Events a Imelsa per altres conceptes.

La sentència s'ha conegut en el començament de la vista oral de la peça de Taula relacionada amb els zombis d'Imelsa i Ciegsa i cobra especial rellevància pel fet d'avalar les gravacions inculpatòries de Benavent i les memòries USB en què es van emmagatzemar. Les defenses dels acusats de Taula han insistit sempre a demanar la nul·litat d'aquestes proves, que deixarien sense efecte els processos.

Benavent: "No m'esperava aquesta castanyada"

"No m'esperava aquesta castanyada, clar que no", ha dit Marcos Benavent als periodistes a l'eixida de la Ciutat de la Justícia de València, on se l'està jutjant per una altra peça d'Imelsa. L'exgerent de l'empresa pública considera que "no és casual" que s'haja conegut la sentència en aquest moment i ha anunciat la voluntat de recórrer-ho, "perquè hi ha coses que no estan clares". Benavent també ha atribuït la condemna en part a l'estratègia de defensa del seu anterior lletrat, que segons ha explicat es basava en el fet de perjudicar "el nombre més gran de persones". 

"No és una mala sentència per al recurs", ha valorat el seu advocat actual, Juan Carlos Navarro. "Hem aconseguit part de l'absolució [la relativa a les campanyes electorals], en falta una altra i la fonamentarem en la il·legalitat de la prova, que és el llapis de memòria de [la consellera de Transparència] Rosa Pérez", que conté les gravacions incriminatòries fetes per Benavent. El tribunal l'ha acceptada com a prova condemnatòria, la qual cosa té repercussions també en el procés dels zombis d'Imelsa i Ciegsa que es jutja ara a València. No obstant això, Navarro considera que s'ha produït una "violació de l'entorn virtual" de Benavent i que el tribunal no ha entrat a fons a corroborar que els arxius aportats per Garijo són els mateixos que li va donar el sogre del gerent d'Imelsa. "No hi ha cadena de custòdia, hi ha manipulació", ha apuntat Marcos Benavent. 

El seu advocat creu que el recurs el mantindrà encara fora de presó, perquè la compareixença diària en la causa dels zombis evidencia la voluntat de col·laborar amb la justícia i el fet que no hi ha risc de fuga.

També et pot interessar

stats