Anticorrupció manté la petició de huit anys a Benavent i cinc a Medina pels contractes d'Imelsa amb Thematica

La defensa del 'ionqui dels diners' demanarà l'absolució i l'atenuant de dilacions indegudes en la instrucció

L'exgerent d'Imelsa (segon per l'esquerra) Marcos Benavent seu al costat de l'alcalde de Montacada Juan José Medina (segon per la dreta) al banc dels acusats
L'exgerent d'Imelsa (segon per l'esquerra) Marcos Benavent seu al costat de l'alcalde de Montcada, Juan José Medina (segon per la dreta) al banc dels acusats / Rober Solsona (Europa Press)

La Fiscalia Anticorrupció ha elevat a definitives les conclusions de la peça Thematica derivada del cas Imelsa, una vegada conclosa la fase de testimonis i després de dotze sessions de juí. Manté la petició de huit anys i tres mesos de presó per a l'exgerent de l'empresa pública, l'autoanomenat 'ionqui dels diners', Marcos Benavent, i de cinc anys per a l'exalcalde de Montcada amb el PP Juan José Medina. 

El soci de Benavent en l'empresa de comunicació i esdeveniments Thematica, Rafael García Barat, afronta una petició d'onze anys de presó. La Fiscalia en demana nou per una funcionària de l'Ajuntament de València, pel contracte del Bibliobús, i sis per a i l'ex director financer d'Imelsa José Enrique Montblanc. El presumpte testaferro de Benavent José Estarlich, va confessar els fets i el fiscal li retira l'acusació per falsedat, però manté una petició de nou mesos per blanqueig.

Anticorrupció ha demanat que s'aplique l'atenuant de confessió i reparació del mal causat als empresaris José Antonio Toledo, Jaime José Úbeda i Francisco Javier Márquez, malgrat no haver aconseguit amb ells un pacte formal. Els reclama una condemna de sis mesos de presó i tres anys d'inhabilitació, encara que s'ha mostrat a favor que se'ls atorgue la suspensió de la condemna.

La defensa de Benavent demanarà l'absolució i l'atenuant de dilacions

El lletrat de Benavent, Juan Carlos Navarro, ha avançat que demanarà la lliure absolució en l'informe de conclusions, que llegirà aquest dimarts, en el qual rebatrà el contingut de totes les acusacions. També demanarà l'aplicació de dilacions indegudes en la instrucció de la causa i la quasi prescripció d'aquesta, pel temps transcorregut entre la suposada comissió del delicte i l'inici de la investigació.

La de Thematica Events és la primera peça d'Imelsa sobre la qual s'ha dictat orde de processament. En general per facturar, a través de factures falses de l'empresa pública de la Diputació de València, els actes i treballs de promoció que s'hi feien amb l'empresa privada. Benavent era gerent de la primera i soci de la segona. S'hi valoren delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat en document oficial i mercantil realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de cabdals.

"L'operativa criminal" dels dirigents d'Imelsa per a buidar l'empresa

Anticorrupció parla d'una "operativa criminal" dissenyada per al presumpte desviament de fons públics utilitzant l'empresa pública Imelsa (després Divalterra) per part dels seus dirigents i particularment per Marcos Benavent, a qui va nomenar gerent l'expresident popular de la Diputació de València, Alfonso Rus.

El ministeri públic creu que Imelsa va emetre factures falses per a pagar els actes de la campanya que Thematica Events va fer per a l'exalcalde de Montcada el 2007, amb "ple coneixement" tant de Marcos Benavent com Juan José Medina, que llavors era que coordinador de campanya del PP i vicepresident de la Diputació Provincial de València.

Es considera provat que en els mateixos comicis Thematica també va fer treballs per a la campanya del candidat popular a l'alcaldia de Vilamarxant (Camp de Túria), Vicente Betoret, que també va pagar l'empresa pública Imelsa i s'ocultaren al Tribunal de Comptes, encara que no se l'ha pogut acusar perquè els fets han prescrit. 

La causa també aborda l'adjudicació "falsejada" del contracte públic del Bibliobús que Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de València va adjudicar els anys 2008 i 2009 a Thematica, quan dirigia el departament la difunta María José Alcón.

També et pot interessar

stats