L'exdirector financer d'Imelsa responsabilitza Benavent del descontrol en els pagaments de l'empresa pública

José Enrique Montblanc ha assegurat que quan més diners va cobrar va ser quan menys va treballar perquè la filla estava molt malalta

L'exgerent financer d'Imelsa declara davant la jutgessa
L'exgerent financer d'Imelsa declara en la vista oral / À Punt NTC

El juí de la primera peça separada del cas Imelsa continua per segona setmana. En la quarta sessió, que ha acollit aquest dimarts l'Audiència Nacional, ha declarat l'exgerent financer de l'empresa pública. José Enrique Montblanc ha atribuït al seu superior, Marcos Benavent, el descontrol de les despeses i la responsabilitat en el pagament de factures.

Montblanc és un dels acusats en la peça J d'Imelsa, en la qual s'analitza la legalitat de pagaments efectuats per aquesta empresa dependent de la Diputació de València per a sufragar campanyes electorals, així com el desviament de fons a través de signatures interposades. L'exgerent financer d'Imelsa ha admés que no comprovava si hi havia expedient de contractació abans d'abonar les factures, i que no les pagava fins que l'aleshores gerent, l'autoanomenat "ionqui dels diners" en donava conformitat.

El responsable financer d'Imelsa ha assegurat que de vegades va discutir amb Benavent perquè autoritzava determinades factures que ell considerava que estaven malament. Contenien, per exemple, conceptes duplicats. En aquest punt, el fiscal li ha recordat un informe intern d'Imelsa que manifesta que durant el seu mandat va haver-hi absència total de controls per part del departament financer. El processat ha respost que la funció de control de legalitat estava reservada per llei a l'interventor de la corporació provincial.

Preguntat pel fiscal sobre el motiu pel qual l'acomiadaren d'Imelsa, Montblanc ha explicat que va ser perquè "no estaven contents" amb el seu "rendiment" en l'"últim període". Segons ha detallat, el 2009 va tindre una filla que va nàixer amb problemes greus i que finalment va morir el 2012. En conseqüència, ha agregat, no podia estar present diàriament al seu lloc de feina. El 2013 va agafar una baixa per depressió i "va col·lapsar mentalment", ha agregat.

Sí que ha confessat que tenia un plus de productivitat i que cada any cobrava 100.000 euros. Es dona la circumstància que quan menys va treballar és quan més va ingressar de l'empresa pública. El representant del Ministeri Públic ha volgut saber que com era possible que durant aquell període cobrara més complements per productivitat. Montblanc ha contestat que "ho va decidir la gerència" i ha afegit: "Entenc que pels resultats, ja que per primera vegada Imelsa no va tindre dèficit. Per l'esforç que veu el gerent, que la meua filla s'està morint a l'hospital i que continue complint".

Declara un altre dels testaferros de Benavent

En la sessió d'aquest dimarts, prou tensa, ha declarat un altre dels acusats en la causa, el suposat testaferro de Marcos Benavent en l'empresa Berceo Manteniments, Juan José Úbeda. Ha explicat que coneix l'autodenominat "ionqui dels diners" perquè és de Benigànim, com la família de Benavent.

Igual que altres processats, ha assenyalat que va ser contractat des de Thematica Events per a la realització d'espectacles i muntatges promocionals, i que li van indicar que havia de facturar a Imelsa si volia cobrar. Per a Úbeda, Marcos Benavent tenia "una credibilitat total, perquè era de família bé de tota la vida, respectat a tots els nivells, i, a més, gerent d'Imelsa". Per això, assegura, va acceptar quan ell li va proposar tindre un 1% d'una de les seues empreses i va gestionar la compra del primer apartament de Xàbia. Tota la sessió l'ha seguida Marcos Benavent des del banc dels acusats.

També et pot interessar

stats