La jutgessa rebutja anul·lar les gravacions d'Imelsa com demanava el 'ionqui dels diners'

Aquest dilluns ha arrancat el primer juí de la macrocausa sobre les presumptes il·legalitats en les adjudicacions públiques a Thematica Events

BENAVENTBenavent (centre-esquerra) i Medina (centre-dreta), dos dels acusats en el primer juí d'Imelsa, aquest dilluns en la vista judicial
Benavent (centre-esquerra) i Medina (centre-dreta), dos dels acusats en el primer juí d'Imelsa, aquest dilluns en la vista judicial / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de maig 2022 - 13:42 Actualitzat: 02 de maig 2022 - 14:04

Revés per a l'estratègia de defensa de l'exgerent d'Imelsa i autodenominat "ionqui dels diners", Marcos Benavent, en la jornada inicial del primer juí del cas. És el relatiu a la peça separada sobre les adjudicacions a Thematica, la J, i ha arrancat aquest dilluns a l'Audiència Provincial de València. L'advocat de Benavent havia demanat la nul·litat de les gravacions fetes pel seu client i que van donar després origen a la macrocausa judicial Imelsa, una petició que la jutgessa ha desestimat amb l'argument que s'ha presentat fora de termini. Per tant, aquestes proves continuaran dins del sumari judicial.

En concret, la peça que es jutja des d'aquest dilluns versa sobre unes presumptes il·legalitats en adjudicacions públiques a l'empresa Thematica Events, que suposadament va ser utilitzada per a desviar fons des de l'Administració. A més de Benavent, exgerent de l'empresa pública que dona nom a la causa —dependent de la Diputació de València i ja extinta—, hi ha huit persones processades més, entre elles, l'exvicepresident de la corporació provincial i exalcalde del PP, Juan José Medina, i l'administrador de Thematica Events, Rafael García. També consten com a acusades dues caps de secció de l'Ajuntament de València, l'exdirector financer d'Imelsa i tres empresaris. Un d'ells és José Estarlich, presumpte testaferro de Benavent. I com a possibles responsables civils subsidiaris hi ha cinc empreses i el PP.

La vista ha començat amb les qüestions prèvies i, després, l'advocat de Benavent, Juan Carlos Navarro, ha demanat incorporar a la causa determinades actes notarials que provarien que el seu defés no és propietari d'una de les empreses a través de les quals es van desviar fons públics, Berceo Mantenimientos. "Soc conscient de la poca credibilitat del meu client, que un dia diu una cosa i a l'altre una altra, però ací hi ha dades objectives que confirmen que Benavent no és soci de Berceo", ha explicat.

La línia de defensa que segueix Benavent, encaminada a aconseguir la invalidació de les gravacions i les transcripcions que les acompanyen, és el resultat del canvi d'estratègia que va consumar pocs mesos abans que arrancara el juí, quan va fer un gir de 180 graus en la versió que inicialment havia donat sobre el que havia passat. De l'autoinculpació i la voluntat de descobrir el pastís per a col·laborar amb la Fiscalia Anticorrupció mostrades al principi —va arribar a apuntar directament diferents càrrecs públics, als qui acusava de corrupció— ja no queda rastre. Benavent va modificar de sobte el testimoni, va demanar perdó i va afirmar que havia manipulat les gravacions que són l'eix principal d'aquest procediment judicial i altres peces que formen part del mateix cas. Un canvi en el relat que ha fet trontollar el cas i que ara ha d'aclarir davant de la jutgessa.

La resta de defenses dels altres processats en el cas s'han adherit a la mateixa estratègia: els esforços se centren a anul·lar les gravacions que el mateix Benavent havia guardat durant anys i que després feren esclatar la macrocausa d'Imelsa.

"Operativa criminal" per a desviar fons d'Imelsa

Els delictes pels quals podrien ser condemnades les nou persones acusades són prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil i en oficial realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de capitals. La Fiscalia reclama una condemna de huit anys i tres mesos de presó per a Benavent, cinc per a Medina i set per a Rafael García com a principals responsables. Segons ha pogut saber À Punt NTC, alguns advocats ja estan negociant amb la Fiscalia un acord per a reduir les penes. Entre d'altres el d'Estarlich, el testaferro que presumptament actuava en nom de Benavent, que ha admés els fets en la declaració davant la jutgessa.

Delictes en el primer juí del cas Imelsa
Delictes en el primer juí del cas Imelsa / À Punt NTC

Segons Anticorrupció, es va dissenyar una "operativa criminal" per a desviar més de 200.000 euros de fons públics utilitzant l'empresa pública Imelsa. I Thematica era la firma que presumptament va pagar actes electorals del PP l'any 2007 a Montcada i Vilamarxant. El possible finançament il·legal també hauria arribat al PP valencià per a la campanya per a les eleccions generals del 2008. A més, en aquesta peça s'investiguen l'adjudicació del servei de Bibliobús a València els anys 2008 i 2009 a través del fraccionament de contractes i un espectacle musical fet en col·laboració amb el Muvim.  

En la primera sessió estava prevista la presentació de qüestions prèvies i les declaracions de tres acusats, entre les quals hi havia la de Benavent. Durant la primera fase, el fiscal anticorrupció, Pablo Ponce, ha sol·licitat la declaració del sogre de Benavent, Mariano López, perquè va ser ell qui va entregar a la Fiscalia la famosa memòria USB amb les gravacions que van desencadenar la causa.

La resta de declaracions d'acusats s'ha previst per als dies 4, 5 i 10 de maig. I les dels testimonis, els dies 12, 17, 18, 19, 26, 30, 31 de maig i 6 de juny.

També et pot interessar

stats