Arranca el primer juí d'Imelsa amb el 'ionqui dels diners' al banc dels acusats

S'intenten esclarir suposades irregularitats en les adjudicacions a l'empresa Thematica, per les quals Anticorrupció demana huit anys de presó per a Marcos Benavent

Banqueta dels acusats en el primer juí d'Imelsa / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de maig 2022 - 07:15 Actualitzat: 02 de maig 2022 - 14:12

El primer juí de la macrocausa d'Imelsa, relatiu a la peça separada sobre les adjudicacions a Thematica, ha arrancat aquest dilluns, 2 de maig, en l'Audiència de València. Una cita judicial molt esperada que seu al banc dels acusats Marcos Benavent, també autodenominat el "ionqui dels diners". 

La vista arriba més de sis anys després que es practicaren les primeres detencions el gener del 2016. Abans, el 2014, Esquerra Unida va portar davant la Fiscalia unes gravacions que destapaven les suposades irregularitats que s'investiguen en el procediment i que foren el germen de la macrocausa.

En concret, la peça que es jutja des d'aquest dilluns (J) versa sobre unes presumptes il·legalitats en adjudicacions públiques a l'empresa Thematica Events, que suposadament va ser utilitzada per a desviar fons des de l'Administració. A més de Benavent, exgerent de l'empresa pública que dona nom a la causa —dependent de la Diputació de València i ja extinta—, hi ha altres huit persones processades, entre elles, l'exvicepresident de la corporació provincial i exalcalde del PP, Juan José Medina, i l'administrador de Thematica Events, Rafael García. 

Delictes en el primer juí del cas Imelsa
Delictes en el primer juí del cas Imelsa / À Punt NTC

Els delictes pels quals podrien ser condemnats són prevaricació, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil i en oficial realitzat per funcionaris, frau en la contractació i blanqueig de capitals. La Fiscalia Anticorrupció reclama una pena de huit anys i tres mesos de presó per a Benavent, cinc per a Medina i set per a Rafael García com a principals responsables.

Es dona la circumstància que l'exgerent d'Imelsa s'ha retractat en els últims mesos de la versió que va donar en un principi sobre el que havia passat. De l'autoinculpació i la voluntat de descobrir el pastís per a col·laborar amb la Fiscalia inicialment —va arribar a apuntar directament a diferents càrrecs públics, als qui acusava de corrupció— ja no hi queda rastre. Benavent va modificar de sobte el testimoni, va demanar perdó i va afirmar que havia manipulat les gravacions que donaren lloc al procediment judicial. Un canvi en el relat que ara haurà d'aclarir davant de la jutgessa.

En la primera sessió del juí es presenten les qüestions prèvies i tindran lloc les declaracions de tres processats, entre ells la del mateix Benavent. La resta de declaracions d'acusats s'ha previst per als dies 4, 5 i 10 de maig. El torn dels testimonis arriba els dies 12, 17, 18, 19, 26, 30, 31 de maig i 6 de juny. Finalment, els dies 7, 8, 20 i 21 del mateix mes s'han reservat per a la presentació de conclusions i informes.

"Operativa criminal" per a desviar fons d'Imelsa

En el seu relat de fets, la jutgessa assenyala l'ús delictiu de fons públics d'Imelsa amb tres finalitats, una de les quals era el finançament il·legal de campanyes electorals. Per aquest motiu, el PP està processat en aquesta causa com a responsable civil subsidiari. La instructora considera que les investigacions practicades llancen indicis que es van usar aquells diners per a sufragar campanyes electorals a Montcada i Vilamarxant, i en les candidatures de Juan José Medina i de Vicente Betoret, respectivament, per a les eleccions municipals del 2008. Així, Medina hauria gastat 11.782 euros de diners públics, mentre que l'actual diputat del PP al Congrés hauria rebut 8.147 euros. Tot i això, no hi ha cap acusació dirigida contra aquest últim per estar prescrits els fets.

L'acte judicial descriu, a més, la trama dissenyada des de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de València i l'empresa Thematica Events per a desviar diners. El presumpte testaferro, García Barat, va constituir l'empresa i després va vendre participacions a Marcos Benavent. La magistrada explica que aquest va utilitzar la societat "en benefici propi, aconseguint de manera fraudulenta determinades adjudicacions". Algunes de les adjudicacions investigades són els contractes del Bibliobús, un autobús que repartia llibres a les platges, i els contractes que des d'Imelsa es tancaren amb el museu valencià Muvim, dels quals es desviaren diners per a Benavent. És el que es sospita que va poder succeir amb Metamorphosis, un espectacle audiovisual en el qual estava implicat el centre museístic dependent de la Diputació de València.

El contracte del Bibliobús, que era de 89.431 euros, hauria d'haver eixit a concurs, però es va fragmentar per a poder adjudicar-ho a dit a Liberty Iceberg i a Thematica. La jutgessa estima que en aquest cas el perjudici econòmic ocasionat al consistori de la capital va ascendir a 53.364,18 euros, ja que el cost real dels serveis prestats per al Bibliobús va ser de 35.955,38 euros.

També et pot interessar

stats