Alfonso Rus: "Mai vaig ordenar contractar ningú a Imelsa"

L'expresident de la Diputació de València es desvincula de les contractacions irregulars de 'zombis', que atribueix als consellers delegats d'Imelsa i Ciegsa, i assegura que a Marcos Benavent el va posar el PP

L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, declara jutjat
L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, declara al jutjat / À Punt NTC

L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, ha defensat la seua innocència en la contractació dels presumptes zombis d'Imelsa i Ciegsa, en la declaració que ha obert la quarta sessió del judici. Rus, que només ha respost a les preguntes del seu advocat, assegura que "mai" va ordenar la incorporació de cap de les persones investigades i ni tan sols la de l'exgerent, Marcos Benavent. "El va nomenar el consell d'administració a proposta del PP, no va ser una decisió uniliteral. La Fiscalia que diga el que vulga", ha explicat.

De Benavent ha dit que "entenia que era una persona apta" perquè en els huit anys que va exercir no va tindre cap queixa laboral ni problema sindical. "Li feien l'ona. En el consell d'administració, l'oposició li feia l'ona. Era un fenomen. Però després es va separar i van canviar les coses".

La metamorfosi de Benavent la situa el 22 de desembre del 2014, quan assegura que li va dir que volia renunciar "perquè estava cansat i molt malament" i li va demanar primer que el despatxara, per a cobrar una indemnització de huit anys, i després que li apanyara l'atur. Unes contraprestacions a què no hauria tingut dret, en cas d'abandó unilateral o cessament per ser càrrec de confiança. "Com que els diners no eren meus li vaig dir que no ho podia acceptar, que si volia anar-se'n que ho fera", ha explicat al tribunal. Segons diu li va posar una data límit, el 30 de desembre, però Benavent no es va esperar. El dia 26 ja estava a l'Equador.

A Benavent tothom li feia l'ona. En el consell d'administració, l'oposició li feia l'ona. Era un fenomen

Després de la fugida del ionqui dels diners assegura que començaren a assabentar-se de certes irregularitats: la primera, per la instal·lació l'enllumenat públic a Llutxent (Vall d'Albaida), que havia quedat a deure a l'empresa.

Rus, que en la sessió anterior va ser assenyalat per tres zombis penedits que han arribat a un acord amb la Fiscalia [l'exjugador de l'Olímpic de Xàtiva Miguel Ángel Mullor, l'ama de casa Eva Luisa Sarrión i Manuel Gómez Pérez], ha negat haver intervingut en les seues contractacions, en contra del que van declarar.

Només ordenava els que estaven a càrrec meu, en la diputació i l'Ajuntament de Xàtiva. Dels altres no puc respondre

"Jo només ordenava els que estaven a càrrec meu, en la diputació i l'Ajuntament de Xàtiva. Dels altres no puc respondre... Sí que he respost, perquè me n'he hagut d'eixir de la política per això. Però quan passe això ja ho explicarem bé", ha dit. Rus ha destacat que, a diferència del que se sospita que passava a Imelsa, les persones que va contractar a la Diputació sí que anaven a treballar. "Venien cada dia, de 9 del matí a 21 hores, el temps que jo estava al meu despatx. Els que estaven amb mi o treballaven així o anaven al carrer", ha aclarit.

De les incorporacions d'Imelsa ha responsabilitzat el conseller delegat, que tenia delegades les competències. "No entenc com no l'han cridat i no figura en la instrucció, quan és qui ho podria explicar tot", ha insistit, arribant a dir que mai havia xafat la seu de l'empresa pública.

L'exalcalde de Xàtiva (Costera) ha dedicat uns minuts a desvincular-se de la contractació de l'exjugador de l'Olímpic, club que presidia. "Crec que estava a la llista del PP d'Ontinyent", ha assenyalat després de reduir la seua importància en el club i situar-los com un esportista més que no mereixia cap tracte especial.

L'excap de gabinet de Rus: "No tenia cap competència per a contractar"

A continuació, ha declarat el seu cap de gabinet a la corporació provincial, Emilio Llopis, a qui la Fiscalia situa en "organització criminal" amb el primer, l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent i l'exconseller delegat de Ciegsa, Maximo Caturla, per a crear un sistema clientelar de contractacions.

Llopis ha explicat que en la seua posició, "associada a la presidència" mancava de "cap competència de contractació" i "encara menys per a assessors de l'oposició". "No vaig donar mai cap orde de contractar a ningú, perquè no estava en les meues funcions", ha sentenciat.

L'excap de gabinet de Rus tenia assignat tres assessors, dels quals només en coneixia un, Ramon Sanchis, que sí que treballava amb ell. Com és possible tindre persones associades i no saber-ho?, li ha preguntat la Fiscalia. Segons Llopis, pot ser que per una "errada administrativa" que li'ls adjudicaren. D'altra banda, ha negat tindre constància d'haver signat uns certificats en què consta que els assessors sí que treballaren per a ell, perquè "signava 200 documents al dia".

També et pot interessar

stats