Mañueco desmenteix Vox: "No s'obligarà a res ni els metges ni les embarassades"

El president de la Junta de Castella i Lleo assegura que no hi ha cap negociació en curs sobre la matèria, que el vicepresident García-Gallardo dona per fet

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, del Partit Popular / À Punt NTC

El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco (PP), ha corregit el seu vicepresident, Juan García-Gallardo (Vox), i ha negat que les mesures sanitàries per a previndre avortaments a la comunitat les hagen de complir obligatòriament els metges, com ha insistit a defendre aquest dilluns García-Gallardo, apel·lant a un presumpte pacte de govern. Entre aquestes mesures, segons havia detallat el vicepresident de la Junta, hi ha la d'informar les dones que hagen pres la decisió d'interrompre l'embaràs de la possibilitat d'escoltar el batec del nadó o mostrar-li'l en una ecografia 4D.

"No s'obligaran els metges ni les dones" —ha resumit Fernández Mañueco en una declaració institucional sense preguntes de la premsa—, "seran elles les que lliurement podran sol·licitar els recursos que hi ha a la seua disposició i després d'aquesta inquietud, voluntàriament formulada, els facultatius podran facilitar-la segons el seu criteri clínic. Tinc clar que el fet d'alterar l'orde d'aquests factors pot derivar en coaccions directes i indirectes a l'embarassada i la Junta de Castella i Lleó ni les promourà ni les empararà. El que sí que farem serà millorar les prestacions a embarassades", ha explicat.

"En cap cas es modifica cartera de serveis d'estat. En cap cas s'actualitza el protocol de les dones que se sotmeten a una interrupció de l'embaràs", ha insistit el dirigent popular, que assegura que només "s'implataran millores" i es "modernitzarà la cartera de serveis per a embarassades", amb l'objectiu de "promoure la natalitat" en una regió "amb evidents problemes de despoblament".

No hi ha cap acord tramitant-se sobre la matèria

El president de la Junta ha criticat durament el requeriment del govern espanyol a complir la normativa sobre avortaments "tenint en compte que no hi ha cap acord tramitant-se sobre la matèria", una advertència que ha qualificat de lamentable perquè entén que busca trauere rèdit polític. "Ni el govern ha estudiat obligar els sanitaris a prendre mesures que coaccionen les embarassades ni acceptarà que el govern espanyol utilitze les dones per a fer oposició a la Junta", ha insistit Mañueco, que ha reconvertit les queixes al seu govern en un atac contra "el nyap" que per a ell ha suposat la llei del "només sí és sí", per la rebaixa de penes a alguns condemnats, que a parer seu deixa sense autoritat l'executiu per a donar lliçons en matèria de protecció a les dones.

El govern espanyol estudia portar la polèmica al Constitucional

Sobre aquesta polèmica s'ha pronunciat el president del Partit Popular que, en defensa de Mañueco, ha insistit en el fet que en cap territori on governe el PP es pot coaccionar a cap dona que decidisca interrompre voluntàriament l'embaràs.

Tot i això, des de la Moncloa mantenen els dubtes. "No ha quedat clar, tenint en compte les seues declaracions, si finalment s'adoptarà la mesura", ha assegurat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez.

A més, obri el camí per a portar un conflicte de competències amb Castella i Lleó al Tribunal Constitucional. "Nosaltres no podem esperar davant la inacció, la confusió i l'aberració que està vivint hui Castella i Lleó a conseqüència de l'acció del seu govern", ha afegit Rodríguez.

Davant aquest escenari, Mañueco ha fet pública una carta dirigida al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, on ha qualificat la polèmica de conflicte irreal i fictici, i ha insistit que no s'obligarà a res ni als facultatius ni a les dones. Des de Davos, Sánchez ha llançat una crida a evitar que els partits d'ultradreta arriben a les institucions.

També et pot interessar

stats