Llum verda al pla antitabac aprovat pel Ministeri i les comunitats autònomes, que ampliarà els espais sense fum

El paquet de mesures preveu l’increment de la fiscalitat, l’empaquetatge genèric del tabac i l’equiparació dels vapejadors

Les claus del pla antitabac
Les claus del pla antitabac / Jaume R. Lloret

El Consell de Ministres ha donat llum verda este dimarts al Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2024-2027, aprovat pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes en l'últim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, i que pretén ampliar els espais sense fum. “Hui aprovem un acord per a una mesura fonamental de salut pública que té a veure amb el tabac i amb la llibertat perquè tinguem espais sense fum i lliures de tabac en la nostra vida”, ha assenyalat la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Sanitat recorda que gran part de les mesures es materialitzaran a través de la modificació legislativa que l’executiu s'ha compromés a dur a terme en la present legislatura i que afectarà la Llei 28/2005 i el Reial decret 579/2017, normes bàsiques en matèria de tabaquisme. “L'estimació del Govern d'Espanya és que per a finals d'any bona part hagen arribat a bon port”, assenyalen en un comunicat.

El pla va quedar aprovat el 5 d'abril, després de superar Sanitat les seues diferències amb les comunitats autònomes. De fet, abans de començar la reunió, les comunitats autonòmes governades pel Partit Popular asseguraven que no s'anaven a adherir al pla, si bé després van arribar a un consens. L’acord va incloure 160 de les 180 esmenes que havien presentat abans de l'aprovació.

Regulació del tabac electrònic i la introducció de l’empaquetatge genèric

Entre les mesures previstes, es destaca la incorporació de nous espais lliures de fums, si bé encara no s'han especificat quins, donant un reconeixement especial a “determinats espais d'ús públic o col·lectiu, especialment on hi ha presència de menors”. També s'inclou controlar més el tabac electrònic, regular la venda i el consum de productes relacionats amb el tabac (amb nicotina i sense), i revisar la quantia de les sancions.

En este sentit, Sanitat ja ha començat els tràmits per a introduir l'empaquetatge genèric, un objectiu que arreplega en el pla. A més, el document també inclou una pujada impositiva als productes de nicotina, que després tindrà una tornada en polítiques de salut.

També et pot interessar

stats