La llei que reforma la llengua a escola, la d'À Punt i la d'Antifrau enfilen la recta final per a l'aprovació a les Corts

La intenció del Consell és que tot el seu paquet legislatiu quede aprovat en este període de sessions, abans de les vacances d'estiu

Ple de les Corts, este dimecres
Ple de les Corts, en una imatge d'arxiu / José Cuéllar (Corts)

Les Corts acullen des d'este dimecres fins demà dijous el debat previ a la votació de tres de les cinc lleis que formen part del paquet legislatiu impulsat pel PP i Vox el mes de març: la denominada llei de llibertat educativa, la d'À Punt i la que introdueix canvis en l'Agència Antifrau s'aprovaran dijous al ple de les Corts. La intenció del Consell és que tot el paquet legislatiu quede aprovat en este període de sessions, abans de les vacances d'estiu.

Al maig, tant el PSPV com Compromís van presentar sis esmenes a diverses lleis, entre altres precisament la de llibertat educativa i la nova llei d'À Punt, que el Consell en bloc va tombar. El 13 de juny, de nou el ple de les Corts va rebutjar (amb els vots del PP i Vox), les esmenes de totalitat del PSPV-PSOE i de Compromís a les proposicions de llei de concòrdia i de transparència

El PP i Vox han defensat sempre el seu model de "deixar triar" a les famílies la llengua vehicular i el centre escolar, contra la pretensió dels socialistes i Compromís de mantindre la llei de plurilingüisme. Respecte d'À Punt, no s'ha acceptat mantindre la llei vigent, com proposava el PSPV, ni modificar-la per a fusionar la corporació (CVMC) i la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació (SAMC), com demanava Compromís (i que també preveu la nova llei).

Precisament dimarts el Consell Valencià de Cultura, la institució consultiva i assessora de la Generalitat en matèria cultural, va emetre un dur informe en què criticava el contingut de tres de les futures lleis que impulsa el Consell. En eixe context, per exemple, respecte a la llei de concòrdia, la institució afirmava en la primera pàgina: ''Negar la realitat històrica no és concòrdia, és manipulació''. Després afegia: "La llei és una ofensa cap a un sector de la població, nega la memòria històrica i equipara democràcia amb dictadura". 

Els quatre síndics han comentat quines són les seues expectatives davant la més que previsible aprovació d'este paquet legislatiu. Els del PP i Vox, Miguel Barrachina i José María Llanos, han celebrat que les normes es faran realitat. El portaveu popular ha expressat que estan "molt feliços" de "poder hui dir que han complit amb allò que van prometre". Llanos, per part seua, ha assenyalat que "és una vertadera fita" i "un èxit per a tots els valencians".

No ho veuen així des de l'oposició. El síndic socialista, José Muñoz, ha assenyalat que "amb estes lleis, Mazón diu no a l'educació pública, no a la lluita i prevenció de la corrupció i no a la llibertat de premsa". El portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha remarcat que en les negociacions "no hi ha hagut ni acord ni consens" i que el de l'aprovació "serà un mal dia".

Un any de legislatura amb el govern del PP i Vox

Precisament este dimecres es compleix un any des que es va iniciar l'XI Legislatura, liderada per Carlos Mazón, en la qual s'han aprovat nou textos legals. Els dos primers, el 28 de juliol del 2023, per a mantindre la gratuïtat temporal del transport públic per carretera de la Generalitat a menors de 31 anys i la reducció temporal del 50% de l'abonament de transport multiviatge.

El 10 d'agost es va reduir temporalment l'import de taxes pròpies i preus públics de la Generalitat. Després, el 29 de setembre, es va aprovar el decret llei que minimitzava el cànon de sanejament sobre famílies i empreses, una taxa que havia ajornat el 2022 el govern del Botànic.

No va ser fins al mes de novembre que es va aprovar la mesura estrela del govern: el dia 22 d'eixe mes va tirar avant la reforma de la legislació vigent des de l'any 1997, que bonificava al 99% l'impost de successions i donacions. Unes setmanes abans, el 10 de novembre, es va aprovar un decret llei que derogava la llei del 2022 de mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible. I el 5 de desembre, en el mateix ple que va aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2024, es va aprovar la llei que regula la comunicació d'informació a la Generalitat per les empreses comercialitzadores de referència, per a la gestió del bo social tèrmic i altres mesures relacionades de caràcter social.

D'altra banda, en este 2024 s'han aprovat dos textos legals: per una banda, el 30 de gener es van aprovar les bases reguladores per a la cessió directa d'ajudes per a actuacions de competència local als municipis del Baix Segura i Crevillent. A més, el 26 de març es van adoptar mesures extraordinàries per a reduir la temporalitat en l'àmbit de l'administració de la Generalitat.

També et pot interessar

stats