PP i Vox rebutgen les esmenes de totalitat a les lleis de concòrdia i de transparència

La intenció del Consell és que tot el paquet legislatiu quede aprovat en este període de sessions, abans de les vacances d'estiu

El president, Carlos Mazón, este dijous en les Corts
El president, Carlos Mazón, este dijous en les Corts / Corts Valencianes

El ple de les Corts ha rebutjat este dijous, gràcies als vots de PP i Vox, les esmenes de totalitat del PSPV-PSOE i de Compromís a les proposicions de llei de concòrdia i de transparència, que ara passaran a comissió per al debat de les esmenes parcials.

Del paquet de cinc lleis registrat pels socis de govern al març, tres estan ja en disposició d'incloure's en un pròxim ple per a l'aprovació definitiva —l'educativa, la de radiotelevisió valenciana i l'Agència Antifrau— després d'haver-se votat en comissió les esmenes parcials, tràmit que ara seguiran les altres dos normes.

La votació de les esmenes de totalitat a les lleis sobre memòria democràtica i sobre transparència i incompatibilitats s'ha produït este dijous, un dia després del debat en el ple, en el qual es va produir un dur encreuament de retrets entre l'oposició i els socis de govern.

En el cas de la llei de concòrdia, que derogarà la llei valenciana de memòria democràtica de 2017 i la substituirà per una que abastarà des de la segona república fins a l'actualitat, l'oposició va acusar PP-Vox de "blanquejar" el franquisme, mentre que els socis de govern els van acusar d'"enaltir la discòrdia".

El PSPV va assegurar en el debat que "entren ganes d'enviar-los a la merda", però "és millor enviar-los a les biblioteques, a veure si lligen i s'assabenten del que va passar en este país fa uns anys", i Compromís va afirmar que "no tenen vergonya" per usar "el dolor de tota la societat espanyola" amb este "pamflet que insulta la memòria".

El PP va replicar que volen "convivència en concòrdia" i l'oposició viu "d'enaltir la discòrdia" mentre "es relacionen i són apologistes de les narcodictaduras bolivarianes", mentre que Vox va criticar que "sempre haja de vindre algú a tocar els nassos" i va reivindicar "la vertadera història".

En el cas dels canvis de PP-Vox sobre transparència i incompatibilitats, que exclouen l'obligació de publicar les agendes completes dels càrrecs públics i permet que puguen estar en el consell d'administració "d'una entitat no pública", l'oposició ha afirmat que s'eliminen controls, amb el risc de "més corrupció".

Els socis de govern han replicat que l'oposició pot donar "poques lliçons" en matèria de transparència, "i menys encara de bon govern", perquè en huit anys de gestió del Botànic "s'han produït molts casos i actuacions reprovables".

La intenció del PP i Vox és que tot el paquet legislatiu quede aprovat en este període de sessions, abans de les vacances d'estiu.

També et pot interessar

stats