El sector conservador del CVC abandona el ple que abordava els informes crítics amb les lleis del PP i Vox

Demanava la retirada de l'orde dia dels documents, en considerar que s’incomplia el reglament de l’òrgan consultiu

Part dels membres del CVC, a l'inici de la sessió plenària, amb Dolors Pedrós, presidenta en funcions, presidint-la
Part dels membres del CVC, a l'inici de la sessió plenària, amb Dolors Pedrós, presidenta en funcions, presidint-la / À Punt NTC

Els cinc integrants del Consell Valencià de Cultura (CVC) proposats pel PP han abandonat el ple d’esta entitat, que votava els informes sobre tres de les cinc lleis que formen part del paquet legislatiu impulsat per PP i Vox i que contempla, entre altres, la coneguda com a llei de concòrdia o la de llibertat educativa. Després d’un encreuament d’acusacions entre el bloc més progressista, que pretenia tirar avant uns informes crítics amb la reforma de les lleis, i el més conservador, que esgrimia que s’estava incomplint el reglament d’este òrgan consultiu, finalment el bloc conservador ha abandonat la sala.

Els informes que este dimarts debatia el ple del CVC eren molt crítics amb el canvi legislatiu que promouen les forces que subjecten el govern autonòmic. I tot i no ser preceptius, en el cas de la llei de concòrdia, que suposa la derogació de la llei de memòria democràtica que va impulsar el Botànic, el CVC és especialment contundent.

Parla d'una norma negacionista i humiliant. Davant d'este parer, que recollia l’informe, els membres d’este organisme consultiu a proposta del PP han abandonat el debat i han eixit de la sala del ple. Ha sigut la seua manera de mostrar el rebuig a la majoria progressista d’esta entitat.

La reunió del ple ha anat carregant-se de tensió, sobretot quan ha arribat el moment d’abordar els informes sobre la llei de concòrdia, la del nou model de gestió de la televisió pública i la de la llibertat educativa.

Pel que fa a esta última, els informes insten la Generalitat a incentivar l’ús del valencià, mentre que el document referit a la llei de concòrdia assegura que la norma que es tramita no té ni rigor ni coneixement científic del passat i que equipara la dictadura amb la democràcia.

Finalment, quant a l’informe relacionat amb el nou model de gestió de la televisió autonòmica, l'informe del CVC adverteix que el canvi normatiu no garanteix el valencià com a llengua vehicular en este ens.

Davant d'estos arguments, els membres més conservadors de l’organisme consultiu han demanat la retirada de l’orde del dia d’este punt. Argumentaven que incomplien el reglament del CVC.

Donada la negativa del bloc progressista a fer-ho, finalment els cinc membres designats al seu dia pel PP han abandonat el ple. La seua partida ha fet que informes hagen tirat endavant, però sense un acord per majoria. 

També et pot interessar

stats