L'UCO detalla les inversions i contractacions vinculades a Zaplana per al presumpte blanqueig de fons

L’expresident de la Generalitat assegura que l'informe es basa en "conjectures" sense evidències

L'expresident de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu
L'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu / Europa Press

La Unitat Central Operativa (UCO) ha presentat en el jutjat d'instrucció número 8 de València, que instrueix el cas Erial, un informe en el qual detalla les adquisicions, inversions, contractacions de serveis o retirades de fons en efectiu vinculades amb l'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, i que posarien fi a la cadena de transaccions econòmiques que es van produir arran del presumpte pagament de les comissions rebudes per les adjudicacions del servei d'ITV i el Pla Eòlic Valencià.

Així figura en un informe de 445 pàgines més annexos, avançat pel diari digital elplural.com, i que complementa dos documents més dels investigadors sobre el moviment dels fons: un de febrer de 2020 sobre la offshore radicada a Luxemburg Imison International a la qual es va destinar part del pagament dels suposats suborns per les adjudicacions a través d’Asedes, empresa vinculada als Cotino, i un altre de l'abril passat en relació amb les transaccions econòmiques registrades al Principat d'Andorra. En total, xifren en 10.521.351 euros el muntant dels presumptes suborns investigats en la causa. 

Els investigadors sostenen que una part dels diners d’Imison procedents dels presumptes suborns va tornar a Espanya amb la creació d'un entramat a través de les societats Costera del Glorio, Medlevante, Gesdesarrollos Integrales i Turnos Sylvatica. D'acord amb l’últim informe, és la traçabilitat dels fons "la que ha vingut a determinar l'existència d'una àmplia estructura societària que hauria tingut la finalitat de canalitzar, ocultar i posar a la disposició dels seus beneficiaris finals aquests fons de suposada procedència delictiva".

En l'informe d’Imison, els investigadors descriuen com es van posar a la disposició dels destinataris els fons procedents suposadament de comissions il·lícites i la canalització d'uns altres cap a mercantils uruguaianes usant estructures intermèdies mentre que en el d'Andorra, es detallen operacions per les quals es van abonar fons en efectiu per import superior a 9,8 milions d’euros i la seua posterior canalització cap a Imison.

L'UCO detalla una sèrie d'operacions relacionades amb les societats. Per part de Costera del Glorio, la compra d'un pis al carrer de Núñez de Balboa, Madrid, per 1,6 milions d'euros; el pagament de 91.000 euros en reformes i altres 21.000 euros en electrodomèstics; la contractació d'una empleada de llar; d'un rellotge per 20.000; el reintegrament de 50.000 euros des dels seus productes bancaris el destinatari dels quals seria Zaplana i un xec al portador per 8.000 euros també relacionat amb l'exministre.

Zaplana assegura que l'informe es basa en "conjectures" 

En conéixer-se l’informe de l'UCO, l'expresident de la Generalitat ha assenyalat que és un "nou reciclatge" del mateix material ja "reutilitzat" en anteriors documents i que es basa en "sospites, conjectures i presumpcions".

Des de l'entorn de l'exministre veuen destacable que, després de sis anys d'investigacions de l'UCO, la Fiscalia Anticorrupció i el jutjat d'instrucció, "no existisca una evidència directa" que Zaplana "participara en les transaccions objecte d'investigació o fora el titular dels actius localitzats a l'estranger".

També et pot interessar

stats