L'UCO atribueix a comissions de Zaplana sis milions identificats a Andorra

L'informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil parla d'una "xarxa financera organitzada" per l'expresident de la Generalitat

L'exministre i expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, és un dels principals investigats del cas Erial
L'exministre i expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, és un dels principals investigats del cas Erial / À Punt NTC
04 de juny 2021 - 11:08

L'últim dels informes que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha signat en el cas Erial i en relació amb Eduardo Zaplana identifica moviments d'almenys sis milions d'euros en bancs d'Andorra, que associa a la que, segons la hipòtesi dels investigadors, era una xarxa financera organitzada per l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre del Partit Popular per al cobrament de comissions.

L'UCO considera que l'entramat d'Andorra va ser clau per a desviar les quantitats cobrades, segons ells, de comissions il·legals per l'adjudicació del pla eòlic de la Comunitat Valenciana i de les inspeccions tècniques de vehicles (ITV), i blanquejar-les per a, posteriorment, repatriar-les a Espanya.

La causa, que dirigeix el jutjat d'instrucció número 8 de València i investiga la Fiscalia Anticorrupció, quantifica en uns 10,5 milions d'euros aquestes comissions.

Un compte obert en un banc andorrà per un possible testaferro d'Eduardo Zaplana és una de les claus d'aquesta branca de la investigació. Aquest presumpte testaferro va obrir el 2004 el seu compte en la Banca Privada d'Andorra (BPA), en la qual va arribar a ingressar més de sis milions d'euros, pel que sembla, bona part en efectiu, i els agents de la Guàrdia Civil relacionen aquests fons amb possibles comissions.

No obstant això, la Guàrdia Civil maneja també la hipòtesi que aquests diners no procedeixen de les adjudicacions citades (ITV i pla eòlic), sinó que puguen estar relacionades amb el parc temàtic de Benidorm Terra Mítica. Possibilitat que les fonts jurídiques consultades per Efe consideren aventurada, encara que possible.

El cas Erial, en el qual està imputat Zaplana amb altres persones, es va obrir per a investigar un suposat cobrament de comissions que podria constituir delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació.

La instrucció afronta aquest 2021 la fase final, després de l'aclariment del suposat entramat societari que es va poder usar per a ocultar els fons, i quan s'acaben de complir, aquest mes de maig, tres anys des que el expresident i exministre va ser detingut.

Segons han indicat fonts coneixedores de la instrucció, si bé encara queden pendents diverses declaracions relacionades amb les últimes imputacions, la intenció és finalitzar-la enguany, tot això sense perjudici de les diligències que puguen reclamar les defenses.

La defensa de l'expresident ha sol·licitat al jutjat que l'investiga en el cas Erial que cite a declarar deu tècnics que van intervindre en les adjudicacions d'ITV i del pla eòlic perquè aclarisquen si, com diu l'acusació, van sofrir algun tipus de pressió de l'imputat o d'altres persones en la redacció dels seus informes, perquè si no es demostra la manipulació de les adjudicacions, no cal pensar que es van cobrar comissions.

També et pot interessar

stats