L'oposició acusa Puig de "fugir" del control de les Corts per segona vegada en un mes

Compromís s'uneix a PPCV, Ciutadans i Vox en la reclamació d'un ple extraordinari perquè el president i els nous consellers responguen les preguntes dels diputats

Arribada de Ximo Puig al Palau de la Generalitat, aquest dissate
Ximo Puig arriba al Palau de la Generalitat, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, haurà d'absentar-se de la sessió de control en les Corts prevista per al dijous que ve, 26 de maig, perquè es trobarà de viatge institucional a Portugal. Una falta que ha indignat els partits de l'oposició al Botànic, que acusen el mandatari de "fugir" i apunten que és la segona vegada aquest mes que no estarà en l'hemicicle per a sotmetre's a l'escrutini del parlament autonòmic. La primera va ser el passat 5 de maig, quan el cap del Consell no hi va acudir ja que estava en la presentació oficial de la gigafactoria de bateries elèctriques que la multinacional Volswagen instal·larà a Sagunt.  

El PP ha elevat el to i ha acusat tot el Consell de fugir de les Corts perquè a l'absència de Puig, recorden, s'afegeix el fet que molts consellers i conselleres no acudiran tampoc aquesta setmana ni la que ve. Lamenten per això que no podran formular interpel·lacions als nous membres que s'hi han incorporat arran de la remodelació escomesa per Puig. "És una fugida en tota regla", ha assenyalat la síndica, María José Catalá, en declaracions als mitjans de comunicació. I remarca que les faltes registrades pel president durant maig s'han produït immediatament després que dimitira el ja exsíndic socialista Manolo Mata, que va deixar el càrrec per a centrar-se en la defensa del principal del cas Assut, i a la declaració judicial del germà, Francis Puig, empresari a qui la justícia investiga per haver rebut presumptes adjudicacions irregulars de les administracions públiques. 

D'"insult a la veu fiscalitzadora de l'oposició" ha qualificat Ciutadans l'absència de Puig en les Corts. "Alguna cosa deu amagar, perquè no vol respondre", ha afirmat la diputada Mercedes Ventura en la roda de premsa posterior a la Junta de Síndiques. Un òrgan en què, per primera vegada en la història, totes les portaveus de les diferents formacions polítiques són dones després que s'hi haja sumat l'exconsellera de Sanitat Ana Barceló com a nova síndica del PSPV. 

Des de Vox parlen d'"atemptat a la democràcia". "Ens trobem davant els plens de la vergonya, els representants dels valencians tenim dret a controlar el president Puig i ell menysprea el parlament autòmic, com també ho fan alguns dels consellers", ha manifestat el president de Vox a la Comunitat Valenciana, José María Llanos, qui ha tornat a reclamar eleccions anticipades al territori. 

El PSPV considera ridícules les acusacions de l'oposició que critiquen que Ximo Puig faça coincidir el seu viatge amb la declaració judicial del seu germà la setmana que ve pel cas de les subvencions del valencià. Una absència que veuen "plenament justificada", en paraules de la portaveu adjunta, Carmen Martínez, que ha substituït l'acabada de nomenar síndica Ana Barceló perquè es trobava a Alacant en la protesta dels llauradors contra les retallades en el transvasament del Tajo-Segura. La també alcaldessa de Quart de Poblet ha assenyalat que la cimera econòmica que acollirà Portugal la setmana que ve té una "gran magnitud" i estava prevista des d'abans de la pandèmia, quan encara no s'havia imputat judicialment Francis Puig ni hi havia prevista cap data perquè declarara. "És absolutament imprescindible que el president de la Generalitat faça aquest tipus de treball", ha manifestat. 

Els socis del govern del Botànic, Compromís i Unides Podem, han optat per abaixar el to i s'han mostrat més comprensius amb el viatge que obliga el dirigent valencià a botar-se el control parlamentari. Tot i això, la coalició valencianista s'ha unit a l'oposició per a demanar que s'assenyale una altra data en el calednari perquè Puig puga donar compte de la gestió del Consell i respondre les interpel·lacions que l'imcumbisquen. "Entenem les situacions de les agendes, però també reclamem que el govern ha d'estar present en les sessions de control", ha defés la síndica, Papi Robles. 

Per la seua banda, Unides Podem ha rebaixat la tensió i no ha volgut valorar ni jutjar l'absència de Puig. "Creiem que sempre ha donat la cara, com li correspon, ací en la institució parlamentària", ha indicat la síndica, Pilar Lima. 

També et pot interessar

stats