Els regants ixen al carrer en defensa del transvasament Tajo-Segura

Els manifestants rebutgen l’increment del cabal ecològic al Tajo, “una sentència de mort per al camp del Baix Segura” 

El nou pla hidrològic del Tajo restarà una aportació de 105 hectòmetres cúbics cada any del Segura
El nou Pla Hidrològic del Tajo restarà cada any una aportació de 105 hectòmetres cúbics del Segura

L'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) d'Alacant, el Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS), les comunitats de regants (agrupades sota Regs de Llevant Marge Dret, Regs de Llevant Marge Esquerre i la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó) han convocat aquest dimarts una concentració a Alacant contra la retallada del transvasament Tajo-Segura. Serà a les 11:00 hores davant de la subdelegació del govern central. El lema de la concentració és "Sense transvasaments no aguantarem. Defensem l’hora d’Europa".

 El Consell de l'Aigua va aprovar el passat 3 de maig un nou esborrany del pla hidrològic del Tajo, que comporta un increment del cabal ecològic de 6 metres cúbics per segon, que passaria a 8,6 a partir del 2027. Una previsió que, segons estimacions de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS), restarà 105 hectòmetres cúbics cada any. Els regants consideren que serà la sentència de mort per al camp del Baix Segura.

A la concentració està previst que assistisca la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà. També hi assistiran el president de la Diputació d’Alacant i del PP a la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón; l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala; la síndica del PSPV, Ana Barceló, i el president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras. Així mateix també hi participaran membres del PSPV, el PP, Compromís, Ciutadans i Vox.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que la Generalitat manté "un diàleg permanent" amb el govern d'Espanya sobre el transvasament i ha considerat "legítima" la concentració en contra del nou pla hidrològic del Tajo d'aquest dimarts, però "el que no és legítim és aprofitar-se dels regants per a traure uns quants vots".

En declaracions a periodistes, Puig ha explicat que, malgrat que no acudirà a la manifestació, la voluntat del Consell és la de "negociar i treballar en els despatxos per a aconseguir la continuïtat del transvasament".

Així, ha explicat que ha parlat amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre aquest tema "en moltes ocasions" i que la Generalitat està a favor de la continuïtat del transvasament i de la "defensa racional dels interessos dels regants".

També et pot interessar

stats