L'exconsellera Alicia de Miguel es desmarca dels contractes amb la Gürtel: "Álvaro Pérez m'importava un rave"

La titular de Benestar Social del govern de Camps nega haver rebut ni donat instruccions per a adjudicar actes a Orange Market i hi responsabilitza el seu número dos, a qui acusa de "mentir vilment"

L'exconsellera de Benestar Social Alicia de Miguel, durant la declaració com a acusada en l'Audiència Nacional
L'exconsellera de Benestar Social Alicia de Miguel, durant la declaració com a acusada a l'Audiència Nacional / À Punt NTC

El juí a l'Audiència Nacional que investiga les contractacions presumptament irregulars de la trama Gürtel amb la Generalitat que presidia Francisco Camps s'ha représ aquest dimarts amb la declaració de l'exconsellera de Benestar Social entre el 2003 i el 2007, Alicia de Miguel. En la peça se l'acusa de prevaricació per adjudicacions del seu departament a Orange Market, la filial de la xarxa corrupta a València comandada per Álvaro Pérez, el Bigotes.

De Miguel, que ha protagonitzat un dels interrogatoris més tensos amb la Fiscalia Anticorrupció del procediment fins ara, ha negat categòricament haver rebut instruccions de Camps per a dirigir les contractacions de l'Administració cap a les empreses d'Orange Market, ni haver-los elegit per la suposada amistat entre l'expresident i el Bigotes. "Mai, en absolut", ha respost, en ser preguntada per l'assumpte. Una afirmació que descarrega la hipotètica responsabilitat del també expresident del PP valencià en els fets —per a qui el ministeri públic demana dos anys i mig de presó per delictes de prevaricació i malversació— i que coincideix amb la declaració de l'exdirectora general de Promoció Institucional, Dora Ibars, també processada en la peça, justament la vespra. Sí que xoca, en canvi, amb la versió que va donar en el seu torn qui fora el seu cap de gabinet, Enrique Navarro, que és un dels deu acusats en la causa que ha arribat a un acord amb Anticorrupció a canvi d'una rebaixa de la pena. 

L'acarament amb la representant del ministeri fiscal ha sigut especialment brusc, amb constants interrupcions, i el president del tribunal ha demanat calma més d'una vegada. L'exconsellera ha assegurat que les contractacions en Benestar Social eren "multidisciplinaris" i que les decisions de diversos departaments, que passaven tots els filtres. Entre ells, el del mateix Navarro, sobre qui De Miguel ha descarregat tota la responsabilitat. De fet, l'ha acusat d'haver "mentit vilment" i "de manera descarada" en la declaració. El funcionari va assegurar que l'exconsellera va ordenar contractar amb Orange Market, en contra del seu criteri, per l'amistat que Álvaro Pérez tenia amb Ricardo Costa, exsecretari general del PP de la Comunitat Valenciana, i la "proximitat" amb Francisco Camps. Uns fets que la política i metgessa ha negat amb vehemència: "Ha mentit per a evitar que, en algun moment, perille la seua plaça de funcionari. Per això ha pactat amb la Fiscalia", ha criticat. Segons ha dit, ella confiava "plenament" en Enrique Navarro, que era "absolutament autònom" per a l'organització d'actes perquè "ho feia molt bé". 

El senyor Álvaro Pérez m'importa un rave. No el coneixia de res Alicia de Miguel - Exconsellera de Benestar Social

Durant la declaració, l'exresponsable de Benestar Social s'ha desvinculat de les contractacions de la seua Conselleria amb Orange Market diverses vegades —són tres actes els que estan sota sospita, per valor de vora 70.000 euros—. La directora general del ram, Clara Abellán, va declarar que no s'havien adjudicat per iniciativa d'ella. Però De Miguel no ha volgut assumir la responsabilitat: "Si no li pareixia bé, que no els haguera signat", ha amollat, quan la fiscal li ha preguntat sobre els contractes. L'aleshores consellera ha insistit que a ella no li corresponia signar les factures ni donar les ordes o participar en el procediment per a adquirir els serveis d'empreses perquè el seu treball era eminentment polític i "no perdia ni un minut en això". "Mai vaig veure cap proposta, cap contracte. No tindran ni una sola signatura meua en cap dels contractes que estan jutjant", ha assegurat al tribunal de la sala primera. 

Preguntada per la relació amb el Bigotes, Alicia de Miguel ha assegurat que no el coneixia "absolutament de res" i que li importava —literalment— "un rave". Així, ha negat haver parlat mai amb ell per telèfon. Tal com ha contat a la sala, va rebre l'empresari al seu despatx una vegada, "exactament igual" que ho va fer amb altres tants, després que ell se li presentara en un acte. "Jo rebia empresaris, associacions, tota classe de persones. Rebia a tot el món i a aquest senyor, igual", ha manifestat. 

També et pot interessar

stats