L'Audiència de Sevilla demana a la Fiscalia que es pronuncie sobre els indults dels ERO d'Andalusia
El Ministeri de Justícia ha començat a tramitar les peticions dels condemnats, "com totes les altres", i recorda que un govern en funcions no pot concedir-los
El Ministeri de Justícia ha iniciat el tràmit de les peticions d'indult sol·licitades pels nou ex alts càrrecs socialistes condemnats pel cas dels ERO d'Andalusia, entre els quals hi ha la de l'expresident de la Junta, José Antonio Griñán. A instàncies del Ministeri, l'Audiència de Sevilla ha demanat a la Fiscalia Anticorrupció que emeta un informe sobre les peticions i que reclame als condemnats que es pronuncien sobre "el seu acord o desacord amb la concessió de l'indult".
La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha advertit que el procés se situa en la normalitat de les peticions, que es tramitaran com "totes les altres", i ha recordat que si bé el govern en funcions sí que pot donar curs als expedients, no pot concedir indults.
Un forat de 600 milions que va condemnar l'excúpula del PSOE en la Junta
La condemna per la gestió fraudulenta dels fons públics associats als ERO, que va causar un forat de més de 600 milions d'euros, manté empresonats set ex alts càrrecs de la Junta en temps del PSOE. Entre aquests, hi ha quatre antics consellers (Carmen Martínez Aguayo, d'Hisenda; José Antonio Viera, d'Ocupació; Francisco Vallejo, d'Innovació, i Antonio Fernández, d'Ocupació), els exvicenconsellers d'Ocupació i Innovació (Agustín Barberá i Jesús María Rodríguez Román) i l'exdirector general de l'agència IDEA, Miguel Ángel Serrano.
L'expresident José Antonio Griñán, que va ser condemnat a sis anys de presó, no va entrar en la presó, amb l'aval d'un informe forense que ho desaconsellava pel càncer de pròstata que pateix. Els familiars de l'expresident andalús fonamenten la petició d'indult parcial respecte a la pena de presó derivada del delicte de malversació, "expressament en raons d'humanitat i equitat", esgrimint que l'expresident andalús és "un ciutadà de 76 anys (77 actualment) amb una irreprotxable trajectòria vital" i que "després de més de 40 anys al servei públic des de les més altes responsabilitats, mai ha obtingut cap remuneració diferent del seu sou com a funcionari". A més, descarten qualsevol "enriquiment personal ni familiar".
Tampoc ha ingressat en presó l'exdirector general de Treball Juan Márquez, després que l'Audiència acceptara suspendre'l mentre es tramita l'indult.
No obstant això, el 26 de setembre, el Tribunal Constitucional va rebutjar alliberar els ex alts càrrecs de la Junta condemnats a penes de presó mentre es resolguera el fons dels seus recursos d'empara.
El PP demana Sánchez que aclarisca "l'autoindult"
El PP ha demanat al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, que aclarisca si avala "amb un autoindult" la gestió socialista dels ERO a Andalusia, que considera "el cas més gran de corrupció de la història" d'Espanya, segons ha explicat el coordinador general, l'andalús Elías Bendododo, en una primera reacció des de X, l'antic Twitter.
El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, s'ha mostrat sorprés de "la falta de dissimulació" del govern socialista, a què ha acusat de fer un "ús maniqueu" de la figura de l'indult per a beneficiar als seus aliats o als membres del PSOE. Moreno s'ha preguntat "per a què val" la labor de jutges, fiscals, i membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que han treballat per a aconseguir unes sentències que "al final no valen".
També s'ha pronunciat el sotssecretari de Cultura i Societat Oberta del PP, Borja Sémper, que atribueix la tramitació a pressions internes derivades de les negociacions per la investidura. S'ha mostrat convençut que el president del govern en funcions voldrà indultar els condemnats en la seua condició de secretari general del PSOE, "ningú se li regire a Andalusia". Li dona la sensació que "algú està pressionant" a Sánchez dient-li: "Si beneficies als malversadors independentistes, hauràs de beneficiar als malversadors socialistes", ha dit.