Griñán al·lega que té un càncer de pròstata sobrevingut per a no entrar a la presó per la condemna pels ERO

L'expresident de la Junta d'Andalusia té una pena privativa de sis anys i l'Audiència de Sevilla li dona fins a l'1 de gener per a ingressar voluntàriament en un centre penitenciari

L'expresident d'Andalusia José Antonio Griñán
L'expresident d'Andalusia, José Antonio Griñán / À Punt NTC

L'expresident de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñan, condemnat a sis anys de presó pel cas dels ERO, ha demanat a l'Audiència de Sevilla que li suspenga l'entrada a la presó amb l'argument que pateix una malaltia —un càncer de pròstata— detectada recentment.

En l'escrit dirigit al tribunal, al qual ha tingut accés Efe, la defensa de Griñán demana la mesura "a la vista de la greu malaltia detectada en aquests dies" i per "les necessitats de tractament prescrit". Aquest divendres tenen previst presentar la sol·licitud, l'endemà que l'Audiència de Sevilla dictara una resolució en què rebutjava els recursos de súplica de Griñán i la resta de condemnats a penes de presó i els donava deu dies per a ingressar-hi de manera voluntària.

Emparant-se en l'article 80.4 del Codi Penal, Griñán demana la "suspensió excepcional del compliment de la pena privativa de llibertat" i subsidiàriament l'ajornament de l'ingrés a la presó "en la mesura que el tractament mèdic que es prescriu per a la malaltia que pateix no puga ser convenientment desenvolupat pels serveis mèdics del centre penitenciari". En la sol·licitud s'adjunten els informes mèdics i s'indica que el diagnòstic del càncer de pròstata es va produir després de presentar el recurs de súplica rebutjat aquest dijous. També s'assegura que el tractament prescrit "no pot ser realitzat al centre penitenciari".

Igualment, l'escrit al·lega que el "principi d'humanitat" inspira el sistema penal de tot estat de dret i insisteix que Griñán "no representa, ni en aquest moment ni en cap cas, cap perill que incorrerà en la comissió de nous delictes". Per això, demana que l'Audiència resolga de manera urgent la sol·licitud.

La secció primera de l'Audiència de Sevilla va dictar una resolució, datada aquest dijous, en la qual desestima els recursos de súplica presentats per huit dels condemnats a presó pel cas dels ERO d'Andalusia —tots ex-alts càrrecs de la Junta—, contra la resolució en la qual aquest mateix tribunal denegava suspendre les penes privatives de llibertat mentre es tramita l'indult.

També et pot interessar

stats