L'Aplec torna al Puig després d'una pausa d'un any

Més-Compromís i ERPV han organitzat actes per a celebrar la 44a i la 62a edició de les respectives trobades en aquest municipi de l'Horta Nord

Membres de Més Compromís posen a l'esplanada del 44é Aplec del Puig
Membres de Més-Compromís posen a l'esplanada on fan el 44é Aplec del Puig / @MesCompromis_ (Twitter)

El Darrer Diumenge d'Octubre és una data assenyalada per al valencianisme polític des de fa seixanta anys. Cada any, una marxa cívica que comença a les Torres de Serrans inicia la celebració, que conclou al monestir de Santa Maria del Puig. Des d'aquest lloc, el rei Jaume I va conquistar l'any 1238 la capital del Túria i va nàixer el Regne de València.

Enguany, aquesta tradicional trobada s'ha représ gràcies a la millora de la situació epidemiològica del País Valencià i la flexibilització de mesures que ha suposat la "normalitat millorada". Més, el partit majoritari de la coalició Compromís, va decidir traslladar la celebració a la ciutat de València per primera vegada en la història a causa de l'augment de contagis de Covid-19 que s'estava registrant.

Esquerra Republicana del País Valencià, que també celebra cada darrer diumenge d'octubre un aplec al municipi de l'Horta Nord, va denunciar l'any passat que l'Ajuntament del Puig havia censurat l'acte. La formació acusava el consistori governat pel PSPV-PSOE d'"atacar el sobiranisme".

En la 44 edició de l'Aplec del Puig de Més-Compromís s'han entregat els premis a les polítiques públiques transformadores, el guardó d'honor de Més, a la militant Àngels Martínez, i el guardó social de Més, que ha rebut CALSICOVA, per la seua lluita contra l'estigmatització de les persones amb VIH i per la seua prevenció i diagnosi. Aquesta és la primera vegada que celebren la trobada sota la nova marca i no la del Bloc. Amb el lema "Més valencianisme", la formació vol enfortir el valencianisme, que en paraules de la seua secretària general, Àgueda Micó, "és la ferramenta més potent que tenim les valencianes i valencians per a transformar la nostra terra".

Un Aplec feminista amb veus de dones

El 62 Aplec del Puig d'ERPV s'ha tornat a celebrar enguany al cim de la muntanyeta de la Patà del Puig. La formació ha volgut posar el focus en el feminisme i ha comptat amb dones del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears i Pitiüses.

La trobada ha donat veu a dones que des de la política, els moviments cívics i culturals o la lluita sindical treballen per la igualtat. El tancament d'aquesta edició de l'Aplec ha estat a càrrec del grup Oxigen i la ILP Tres Voltes Rebel, que demana la gratuïtat dels productes d'higiene menstrual, ha instal·lat un punt de recollida de signatures per a la iniciativa.

També et pot interessar

stats