L'any judicial comença amb la sentència d'Imelsa i del procés contra Jorge Rodríguez

Enguany es reprendran diversos casos de corrupció i frau que afecten part de la classe política valenciana

La Ciutat de la Justícia de València
La Ciutat de la Justícia de València / Iván Terrón (Europa Press)

Els jutjats valencians comencen 2023 amb un extens catàleg de processos pendents contra casos de corrupció, però també afloraran les primeres sentències de juís conclosos fa alguns mesos, com el primer del cas Imelsa o del conegut com a cas Alqueria, que va provocar l'eixida de Jorge Rodríguez de la Diputació de València. 

Amb Imelsa (després canviada de nom a Divalterra) com a escenari de fons de suposades trames corruptes que afecten el PP, PSPV-PSOE i Compromís, s'esperen totes dues sentències per la transcendència judicial de la primera i per comprovar com es resol un dels casos més controvertits dels últims anys (Alqueria). 

El primer juí del cas Imelsa va concloure al juny i va fer seure al banc dels acusats l'exgerent, l’autodenominat "Ionqui dels diners", Marcos Benavent, i l'exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Montcada amb el PP, Juan José Medina, entre altres. El que resolga l'Audiència Provincial tindrà ressò més enllà de les penes acordades, ja que en funció de les evidències provades es configuraran les defenses o els acords judicials en la resta de peces pendents. 

A més, el cas Imelsa és d'especial interés per a Eduardo Zaplana, ja que els papers que van donar peu al seu processament per les martingales en l'adjudicació de les ITV van ser trobats al despatx del primer advocat de Benavent, i el mateix Ionqui dels diners, que es va mostrar col·laborador durant els primers anys de la investigació, ha tractat en els últims mesos de desacreditar-los.  Una vegada conclosa la instrucció del conegut com a cas Erial, contra Zaplana i alguns dels seus més estrets col·laboradors, s'espera que es pose data per a la celebració del juí. 

Respecte a la sentència del cas Alqueria, que va fer seure al banc dels acusats l’expresident socialista de la Diputació de València i actual alcalde d’Ontinyent, l’Audiència ha de decidir si van ser o no fraudulentes les contractacions de nou alts directius. 

El juí contra l’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, se celebrarà en l'Audiència Nacional per a tornar a reproduir els testimoniatges i les proves que han donat peu a les diverses condemnes del cas Gürtel amb la previsible acusació directa d'algun dels seus col·laboradors. Camps s'enfronta a una petició de condemna de dos anys i mig de presó per delictes de prevaricació i frau. 

D'altra banda, aquest mes hauran de declarar en qualitat d'investigats dos col·laboradors de l'exvicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, com són el seu excap de gabinet Miquel Real i l'exsubsecretari de la Conselleria d'Igualtat Francesc Gamero. Tots dos ho faran en el marc de la investigació sobre el suposat desemparament de la menor tutelada que va patir abusos per part de l'exmarit d'Oltra, que exercia d'educador al centre d'acolliment. 

També et pot interessar

stats