Zaplana demana l'absolució en el cas Erial

L'expresident de la Generalitat nega comptes a l'estranger o contraprestacions per les ITV i els parcs eòlics

L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu
L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu / Francisco Martínez (Europa Press)

L'expresident de la Generalitat i exministre de Treball amb el PP, Eduardo Zaplana, que s'enfronta a 19 anys de presó, com reclama la Fiscalia Anticorrupció en el cas Erial, ha demanat l'absolució.

Zaplana ha insistit que és innocent i nega comptes a l'estranger i contraprestacions per les adjudicacions de contractes d'ITV i parcs eòlics quan estava al capdavant del Consell.

Així es desprén de l'escrit de defensa, que ha remés l'advocat de Zaplana al jutjat d'Instrucció número 8 de València. Aquest jutjat és l'encarregat d'investigar el suposat cobrament de més de 10 milions d'euros en comissions derivades de concessions d'ITV i parcs eòlics de la Comunitat Valenciana en l'època de Zaplana, a través d'una organització formada per un nucli de persones pròximes a l'expresident.

Per aquests fets, el ministeri públic atribueix a Zaplana delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn, falsedat en document oficial i mercantil i prevaricació administrativa.

En l'escrit, l'exministre nega qualsevol delicte, demana l'absolució i reclama que compareguen en el judici, en qualitat de testimonis, l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent, autodenominat yonki dels diners, i el comissari jubilat José Manuel Villarejo.

Així mateix, l'expresident sol·licita que se cite com a testimonis en la vista el ciutadà sirià que va trobar uns papers en el seu habitatge de València i que van donar origen a la causa, així com a tots els components de les taules d'adjudicació i comissió de selecció dels concursos de les ITV i parcs eòlics.

Zaplana nega en l'escrit haver participat en la selecció de les empreses i projectes que "comportaven valoracions eminentment tècniques que van ser realitzades pels serveis competents de la Generalitat". A més, ha advertit que mai va rebre cap avantatge patrimonial o una contraprestació a una decisió "que no li corresponia i en la qual no va intervindre".

Respecte al seu patrimoni, l'acusat assenyala que "sempre" ha sigut finançat amb els ingressos lícits del seu treball i activitat professional i "amb absoluta traçabilitat", sense que haja tingut mai societats o comptes a l'estranger, ni "mai" haja sigut beneficiari de transferències o enviament de fons procedents d'alguna d'elles.

També et pot interessar

stats