L'absència de la direcció de Podem marca la posada de llarg de Sumar

Compromís, Esquerra Unida, Més País, En Comú Podem, entre la dotzena de formacions que donaran suport aquest diumenge a Yolanda Díaz

Yolanda Díaz en un dels actes del procés d'escolta de Sumar, a Las Palmas de Gran Canaria
Yolanda Díaz en un dels actes del procés d'escolta de Sumar, a Las Palmas de Gran Canaria / Ángel Medina G. (Efe)

Després d'un procés d'escolta en què la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha recorregut gran part de l'estat espanyol, aquest diumenge al poliesportiu Magariños de Madrid la plataforma Sumar celebra un acte en què previsiblement anunciarà la candidatura a presidenta en les pròximes eleccions generals.

Díaz, principal actiu d'Unides Podem i amb una llarga trajectòria tant en el Partit Comunista d'Espanya com en Esquerra Unida, pretén escenificar la unitat de les forces a l'esquerra del PSOE. Encara es desconeix, però, com s'articularà aquesta candidatura.

La direcció de Podem ha amenaçat de no assistir-hi si no s'arriba a un acord per escrit en què Sumar es comprometa a organitzar unes primàries obertes. La plataforma que lidera Díaz ha assegurat que ho faran si la formació morada accepta que l'acord ha de ser multilateral amb la resta de partits amb què negocien.

La gran incògnita els darrers dies ha sigut la presència en l'acte de la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, una decisió que ha generat una crisi al si del partit. Tot i que el Consell Ciutadà Estatal, la seua executiva, ha ratificat l'absència morada aquest dissabte si no s'arribava a un acord d'última hora, membres destacats han decidit fer costat a Díaz: la coordinadora autonòmica a Navarra, Begoña Alfaro; el líder a Galícia, Borja San Ramón i l'exsíndica d'Unides Podem a les Corts, Naiara Davó.

La resta d'Unides Podem se suma a la plataforma

Dins de la coalició Unides Podem, tant Esquerra Unida amb el coordinador federal i ministre de Consum, Alberto Garzón, com Aliança Verda mostraran el seu suport al projecte amb l'assistència. També ho faran En Comú Podem, amb la representació de l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau i el ministre d'Universitats Joan Subirats, i Galícia en Comú.

Pel que fa a la resta de formacions ubicades a l'esquerra del PSOE, hi participaran: les tres que conformen la coalició Compromís, amb el diputat estatal Joan Baldoví i l'alcalde de València Joan Ribó al capdavant, la consellera d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Isaura Navarro, en representació d'Iniciativa, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, per Més, i Natxo Serra pels Verds; Més País, Verds-Equo, Chunta Aragonesista, Projecte Drago o el Moviment per la Dignitat i Ciutadania de Ceuta, entre d'altres. En l'àmbit internacional, destaquen tant la copresidenta del Partit Verd Europeu, Mélanie Vogel, com el president del Partit de l'Esquerra Europea, Walter Baier.

S'espera un fort protagonisme de la societat civil durant l'acte, amb delegacions dels dos principals sindicals estatals, CCOO i UGT, i altres organitzacions.

El PSOE veu l'acord entre Sumar i Podem “positiu i desitjable”

Davant la previsió que Díaz anuncie la candidatura a la presidència del govern espanyol, el PSOE ha decidit no enviar cap representant a l'acte. Malgrat això, al llarg de la setmana el partit ha comunicat la seua preferència per un acord entre Sumar i Podem que la portaveu socialista, Pilar Alegría, ha qualificat de “positiu i desitjable”.

També et pot interessar

stats