Els Juristes Valencians reclamen recuperar el Dret Civil i plantar cara per a evitar "noves Almanses"

La plataforma cívica convoca una protesta a València per a exigir solucions a l'infrafinançament i altres assumptes pendents, coincidint amb la derrota militar que va representar la pèrdua dels Furs

Detall sobre la convocatòria de Juristes Valencians
Detall de la convocatòria de Juristes Valencians / À Punt NTC

Quan es compleixen 316 anys de l'aniversari de la batalla d'Almansa, el 25 d'abril del 1707, una part de la societat valenciana continua vivint com una ferida el forat que va deixar l'anul·lació dels Furs. La supressió del Dret Civil, temporalment restituït per la reforma de l'Estatut del 2006, però derogat deu anys després pel Tribunal Constitucional a la Comunitat Valenciana, ha alimentat el sentiment de greuge, per la vigència en altres autonomies, a diferència de la valenciana.

Des d'aquesta base, Juristes Valencians, la plataforma cívica que reivindica la reparació de la potestat legislativa en matèria civil, torna a eixir al carrer i crida la ciutadania a participar en la protesta, a les 18.30 hores, a la plaça de la Mare de Déu. Malgrat la declaració d'intencions del lema, "Recuperem el Dret Civil Valencià, Ara!", la reivindicació s'estén al conjunt de l'agenda valenciana pendent, "fruit de la inacció estatal", per a evitar "noves Almanses", segons explica el president de l'associació, José Ramón Chirivella. Per això s'exigiran solucions a l'infrafinançament que rep l'autonomia pel model actual, als retards en el corredor mediterrani o a la retallada del transvasament Tajo-Segura.

Pel que fa estrictament al Dret Civil, Juristes insisteix a demanar que s'accepte incorporar l'assumpte en la reforma exprés de l'article 49 de la Constitució espanyola —que actualitza la terminologia per a les persones amb discapacitats— aprovant l'esmena presentada per Compromís a la comissió constitucional.

L'acte comptarà amb la participació dels quatre candidats a l'alcaldia de València, Joan Ribó (Compromís), Sandra Gómez (PSPV-PSOE), María José Catalá (PP) i Fernando Giner (Cs), entre altres representants. La plataforma exigeix la implicació dels polítics valencians perquè traslladen "amb tota la cruesa als líders dels partits estatals, que ens visiten amb motiu de les decisives eleccions autonòmiques i locals, les necessitats apressants de valencianes i valencians".

L'esdeveniment té també una part commemorativa. La plataforma celebrarà la moció aprovada en l'Ajuntament de València pel PP de la Comunitat Valenciana, Ciutadans, Compromís i el PSPV-PSOE per a mantindre l'estàtua de Francesc de Vinatea a la plaça de l'Ajuntament, com a emblema de la defensa de l'autogovern que va exercir, tot i la controvèrsia que acompanya la vida personal d'aquesta figura històrica.

També es faran agraïments públics a iniciatives valencianes exitoses, com la consideració del Jutjat Privatiu d'Aigües d'Oriola i el Tribunal del Rollet de Gràcia d'Aldaia com a òrgans consuetudinaris, en la llei orgànica del poder judicial i el reconeixement oficial al club de futbol del Llevant de la Copa de l'Espanya Lliure que va aconseguir el 1937, en plena Guerra Civil, i que ha tardat 25 anys de reclamacions a aconseguir-se.

També et pot interessar

stats