Juristes Valencians exigeixen mantindre l’estàtua de Vinatea a la plaça de l’Ajuntament de València

Els magistrats reclamen un reconeixement d’una figura que consideren cabdal en “la integritat del Regne de València”

Concentració al costat de l'estàtua de Francesc de Vinatea a la plaça de l'Ajuntament de València
Concentració al costat de l'estàtua de Francesc de Vinatea a la plaça de l'Ajuntament de València / À Punt NTC
20 de novembre 2022 - 12:46

L’Associació de Juristes Valencians ha celebrat aquest diumenge un acte d’homenatge a Francesc de Vinatea per “la seua defensa de l’autogovern i la integritat del Regne de València en el segle XIV”, en què han exigit un major reconeixement de la seua figura.

La concentració arriba poc després que l'Ajuntament va admetre que no preveu conservar l'estàtua del jurista morellà després de la remodelació de la plaça per considerar-la “controvertida”, ja que va assassinar la seua dona, un delicte que va perdonar el rei Alfons el Benigne.

En l’acte, que ha tingut lloc a les 11:30 hores al costat de l'estàtua, a la plaça de l’Ajuntament, els juristes han exigit que es mantinga en aquest espai cèntric de la ciutat i reclamen, a més, actuacions per “al reconeixement i divulgació de la seua figura entre la ciutadania valenciana”, com ara posar-ne el nom a carrers de diverses ciutats.

José Ramón Chirivella, president de l’Associació de Juristes Valencians, ha defensat que Vinatea “va aconseguir mantindre la integritat del Regne enfront dels desitjos del rei i la seua esposa Elionor de Castella de desmembrar-lo absolutament a través de donacions de viles reals com Oriola, Alacant o Xàtiva”, un fet que, segons Chirivella, hauria fet del Regne un estat “inviable”.

Un nou lloc per a Vinatea

A Morella, ciutat natal del magistrat medieval, però, hi ha disposició d’acollir-la. L’alcalde, el socialista Rhamsés Ripollés, afirma que “cal tindre en compte el context històric i defensar la seua figura pel que va fer per l’autogovern”. 

Les opinions de les morellanes i morellans són diverses però, en tot cas, aquest trasllat no es faria fins al 2025, quan es preveu que s’inaugure la nova plaça de l’Ajuntament.

També et pot interessar

stats