L’estàtua de Francesc de Vinatea de la plaça de l’Ajuntament de València podria traslladar-se a Morella

El consistori de la ciutat de València considera controvertida la figura del morellà, però al seu municipi natalici hi ha disposició d'acollir la figura

L'Ajuntament de Morella podria acollir l'estàtua de Francesc de Vinatea / À Punt NTC

La remodelació de la plaça de l'Ajuntament de València no preveu conservar-hi l'estàtua de Francesc de Vinatea. Un morellà que va viure en l'edat mitjana i va lluitar per mantenir el regne de València unit, però que també va assassinar la dona. Ara l’Ajuntament de Morella (Ports) podria acollir l’estàtua. 

Francesc de Vinatea va viure entre Morella i València al segle XIV i en va ser jurat en cap. Es va enfrontar a la política feudalista del rei Alfons el Benigne, que pretenia que algunes ciutats importants del regne, com Xàtiva (Costera), Borriana (Plana Baixa) o Castelló (Plana Alta), deixaren de ser reials.

Segons explica l’historiador valencià Carlos Sangüeso, Vinatea va dir al rei que no era possible fer-ho perquè incomplia els Furs del Regne de València en un moment en què dur la contrària a un monarca estava penat amb la mort. 

Però Vinatea també va cometre un delicte: va assassinar la seua dona, un delicte que, tot i ser terrible i odiós, al segle XIV podia ser perdonat pel rei, que és el que va passar, detalla Sangüeso. 

Aquests actes converteixen Vinatea en una figura controvertida als ulls de l'Ajuntament de València, que ja ha decidit que l'estàtua de Vinatea no estarà en la nova plaça de l'Ajuntament, on es va instal·lar l'any 1983. 

Però l’Ajuntament de Morella, d’on era originari Vinatea, no ho veu de la mateixa manera i estan oberts a acollir l’estàtua. “S’ha de tindre en compte el context històric. Defensar la seua figura pel que va fer per l’autogovern no vol dir que el defensem com a maltractador, estem en contra de la violència”, explica l’alcalde del municipi, Ramsés Ripollés. 

À Punt ha preguntat a la població i entre els morellans i les morellanes les opinions són diverses. Però en tot cas, la cessió de l'estàtua no es faria fins al 2025, quan està previst inaugurar la nova plaça de l'Ajuntament de València. Així que hi ha temps per a arribar a un consens. 

També et pot interessar

stats