El País Valencià s’alça per a commemorar el 25 d’Abril

Durant tot el cap de setmana s'han organitzat concentracions, homenatges i actes culturals per a reclamar l’autogovern

Amb la derrota d'Almansa, el rei Borbó Felip V va derogar els nostres furs i va posar tots els mitjans per aniquilar la nostra identitat com a poble / À Punt NTC
À Punt NTC
Miquel Àngel Alcaraz @apuntnoticies
Pau Ivars
21 d'abril 2023 - 12:47 Actualitzat: 23 d'abril 2023 - 08:58

Com cada any, el 25 d'abril el poble valencià commemora la desfeta a la Batalla d'Almansa de 1707, que va comportar la pèrdua de les institucions i les lleis pròpies valencianes per orde de Felip V, el primer de la dinastia dels Borbons al regne d’Espanya.

En aquest capítol bèl·lic internacional per la successió a la corona espanyola, en el qual els francesos van derrotar les tropes de l'arxiduc Carles d'Àustria, al Regne de València van quedar abolits els costums valencians i els furs, que hui encara no s’han recuperat, a través dels Decrets de Nova Planta que atorgaven poder absolut al rei Borbó. Poc després, Aragó, Mallorca i Catalunya van patir la mateixa sort.

Al llarg de tot el cap de setmana i fins al dia 25 d’abril, desenes d’activitats culturals i reivindicatives s’han organitzat de nord a sud del País Valencià, moltes d’elles centrades en la recuperació del dret foral i l’autogovern perduts fa ara 316 anys.

Una agenda plena d’actes

Aquest dissabte, Acció Cultural del País Valencià ha convocat una manifestació per a reclamar més autogovern, un finançament just que “cobrisca les necessitats socials” i una economia “no especulativa, sostenible i respectuosa amb el medi ambient”. La defensa dels drets lingüístics de la ciutadania està també en el centre de les proclames d’aquesta marxa en què han participat vora 10.000 persones.

En acabar la manifestació, l’entitat ha organitzat un acte festiu a la plaça de Bous de la ciutat que ha comptat amb les actuacions d’algunes de les bandes valencianes més rellevants dels últims temps, com Marala, La Fúmiga o El Diluvi, que es preveu que siga multitudinari.

Xàtiva ret homenatge als maulets

L’Ajuntament de Xàtiva (Costera) ha tornat a homenatjar els maulets per la seua heroica defensa de la ciutat davant les tropes borbòniques el 1707, que van reduir la ciutat en flames just després de la batalla d'Almansa. 

L’acte institucional a la pedra dels maulets ha acollit una performance de l’artista Mar Juan Tortosa i la participació de la Muixeranga de Xàtiva. Prèviament, a més d'una dansà popular que ha eixit des de la Casa de la Cultura.

Pedra de Basset, protagonista a Otos

Aquest diumenge, Otos (Vall d’Albaida) celebra la diada amb una cercavila i danses populars de diversos grups de danses de la comarca que començarà a les 11:00 hores i que culminarà amb el tradicional parlament davant de la Pedra de Basset i un concert del cantautor Pau Alabajos.

Almansa rememora la batalla 

La localitat d'Almansa, a Albacete, a les portes de la Costera, ha celebrat la recreació històrica de la batalla aquest dissabte amb una desfilada militar pel camp de batalla que va ser testimoni d’aquest fet transcendental per a la nostra història. Membres d'associacions de tot l'Estat participaran en aquests actes que compten amb una forta presència valenciana.

La jornada ha comptat amb l’obertura dels “campaments històrics”, un concert de música barroca o rutes per a conéixer com es vivia a l’època. Diumenge continuen les recreacions amb més desfilades i un acte en memòria als caiguts d'ambdós bàndols.

25 d'Abril, Dia de les Corts Valencianes

El pròxim dimarts 25 d’abril, Dia de les Corts Valencianes, el Palau dels Borja acollirà l’acte institucional que commemora la jornada amb el lliurament dels guardons que atorga cada any el parlament valencià. 

El president de la institució, Enric Morera, molt probablement reclamarà, un any més, un model de finançament autonòmic més just i millores en l’autogovern valencià en el seu tradicional discurs.

De vesprada, la plataforma cívica Juristes Valencians ha convocat una concentració a les 18:30 hores a la plaça de la Mare de Déu de València per a reclamar, en la mateixa línia, la recuperació del dret civil valencià.

També et pot interessar

stats