Juristes Valencians desconvoca la reunió urgent amb Mazón, Puig i Baldoví

L'absència dels líders del PP valencià i del PSPV es troba d'arrere d'aquesta decisió

Representants polítics, sindicals i empresarials posen en la concentració en defensa de la recuperació del Dret Civil convocada per Juristes Valencians
Representants polítics, sindicals i empresarials posen en la concentració en defensa de la recuperació del dret civil convocada per Juristes Valencians / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de gener 2074 - 13:40 Actualitzat: 15 de gener 2024 - 17:57

L'associació Juristes Valencians ha desconvocat finalment la reunió urgent d'aquest dilluns a la vesprada, en la qual havia citat als dirigents del PPCV, el PSPV i Compromís per a intentar desbloquejar la reforma constitucional pel que fa a la recuperació del dret civil valencià. La decisió s'ha fet pública cap a les 17:45 hores.

Juristes Valencians havia alertat que la reunió estava condicionada a la participació dels tres dirigents, per la qual cosa després que Ximo Puig els haja comunicat la seua absència —segons han indicat a EFE des del PSPV-PSOE per motius d'agenda—, ha desconvocat la reunió urgent. L'entitat ha donat les gràcies a Lo Rat Penat per haver oferit la seua seu per a acollir una trobada destinada a "intentar recuperar l'autogovern retallat des de 2016", i a Baldoví per haver acceptat la invitació, qui havia afirmat que no es pot perdre "aquesta oportunitat històrica de recuperar el dret civil valencià". Fonts de la Generalitat han assenyalat a EFE que Carlos Mazón tampoc podia acudir, per qüestions d'agenda.

Juristes Valencians havia convocat el president de la Generalitat, l'expresident Puig i a Joan Baldoví a una reunió per a desbloquejar la recuperació del dret civil valencià, en vespres de la presentació i votació al Congrés dijous d'una esmena per a recuperar la competència aprofitant la reforma de l'article 49 de la Constitució (què canviarà el terme "disminuït" pel de "discapacitat"). La cita, a les 18 hores a la seu de l'associació cultural Lo Rat Penat, estava condicionada a la participació dels tres líders polítics, com a representants de la majoria parlamentària que va pactar a les Corts traslladar la reivindicació al Congrés. "No ens servix que per protagonismes o ximpleries ens juguem el que ens ha costat moltíssim", ha advertit el president de Juristes, Juan Ramón Chirivella, portaveu de la plataforma que lidera des de fa anys la demanda valenciana.

La convocatòria de Juristes té lloc després de l'espantada de populars i socialistes a la convocatòria de Compromís aquest dilluns per a abordar el tema, l'endemà de la concentració reivindicativa a la plaça dels Furs de València per a exhibir la unitat de la societat civil en l'objectiu. Els socialistes i populars presents no van resoldre la incògnita de si el PSOE i el PP votaran al Congrés contra la decisió que els diputats valencians d'amdues formacions van expressar a les Corts. 

"Dijous no valdran excuses. Aquesta és la setmana clau i decisiva. Es votarà en el Congrés que els valencians puguem tindre el que tenen els aragonesos, navarresos, gallecs, bascos, catalans i mallorquins", ha advertit el síndic de Compromís Joan Baldoví, que ha retret l'absència dels líders del PP i el PSPV de la convocatòria de la formació valencianista aquest dilluns. Segons ha explicat, a més del suport a l'esmena, que presentarà Compromís-Sumar, també pretenia abordar com reactivar en la legislatura les lleis d'unions de fet, règim matrimonial i custòdia compartida, dictades a l'empara del dret civil, aprovades per àmplia majoria de les Corts i suspeses pel Tribunal Constitucional el 2016. La diputada de Compromís-Sumar al Congrés, Àgueda Micó, ha criticat que populars i socialistes, "quan arriben a Madrid, deixen de ser diputats valencians i passen a ser-ho de Ferraz i Génova". 

Juristes Valencians també ha lamentat l'absència del PP i del PSPV de la cimera convocada per Compromís, ja que entén que quan es tracta d'abordar problemes dels valencians "cal estar sempre, independentment de qui siga el que la plantege". No obstant això, ha assenyalat com a màxim responsable del futur de la reivindicació l'expresident Ximo Puig, després de recordar que "la retallada de l'autogovern" es va produir quan liderava el Consell. "Ell és el responsable del que puga passar en la pròxima votació de dijous", ha explicat Chirivella, que considera que la situació actual qüestiona el preàmbul i diversos articles de la reforma de l'Estatut d'Autonomia aprovada el 2006. En opinió del president de Juristes, no votar a favor de l'esmena proposada seria "una incoherència", "un atac frontal" a l'autogovern i "una rendició" de la Generalitat al govern de l'Estat espanyol.

La Diputació de València, governada pel PP, ha ajornat a dimarts la declaració institucional en favor del dret civil. Un suport que va assegurar el president Vicent Mompó (PP) i la vicepresidenta Natalia Enguix (Ens Uneix) en coherència amb el vot favorable de 541 municipis valencians (tots llevat d'un) a la causa competencial.

També et pot interessar

stats