Juristes, polítics, patronal i sindicats reclamen als carrers la recuperació del dret civil valencià

Compromís-Sumar vol aprofitar la reforma de la Constitució espanyola per a presentar una esmena que permeta recuperar la potestat legislativa civil valenciana

Juristes Valencians es concentra a la plaça dels Furs de València per a reclamar al Dret Civil Valencià
Juristes Valencians es concentra a la plaça dels Furs de València per a reclamar al Dret Civil Valencià / À Punt NTC

Juristes Valencians ha instat aquest diumenge, des de la simbòlica plaça dels Furs de València, els diputats valencians i valencianes a donar suport la setmana pròxima en el Congrés a l'esmena que vol presentar Compromís-Sumar a la reforma de la Constitució espanyola per tal de recuperar el dret civil valencià. 

Entre els dies 16 i 18 de gener, la cambra baixa debatrà per la via d'urgència la reforma de l'article 49 de la carta magna per a substituir el terme "disminuït" pel de "discapacitat". Una reforma pactada entre el PP i el PSOE i per a la qual ambdós partits rebutgen qualsevol esmena que supose una ampliació o modificació més enllà de la d'aquest terme. Amb tot, Compromís-Sumar vol aprofitar el període d'esmenes per a introduir la petició de recuperar el dret civil valencià, que ja es va incloure en la reforma de l'Estatut d’Autonomia en 2006 i que finalment va tombar el Tribunal Constitucional en 2016.

“Després de 45 anys de democràcia, els valencians som els pàries del conjunt de territoris històrics respecte a aquestes carències en matèria de dret civil”, ha denunciat José Ramón Chirivella, president de la plataforma Juristes Valencians. La suspensió de la competència legislativa, derivada del passat foral valencià, contrasta amb la vigència en set autonomies, incloses totes les de l'antiga Corona d'Aragó a excepció de la valenciana. 

Chirivella ha recordat que les Corts van aprovar en 2020 demanar una reforma constitucional per a restituir aquesta competència estatutària, però encara no s'ha donat resposta, per la qual cosa ha reclamat "lleialtat amb els valencians", especialment als dos partits majoritaris en el Congrés. “És una vergonya que durant quatre anys el PP i el PSOE hagen donat l’esquena d’una manera constant a una reivindicació que compta amb el suport de més de 500 ajuntaments valencians, de les Corts Valencianes i, sobretot, de la societat civil valenciana”. 

El president de Juristes Valencians ha recordat que la recuperació del Dret Civil Valencià “és imprescindible perquè els valencians tinguem drets en àmbits com el règim econòmic matrimonial, l’àmbit successori o per a afavorir la transmissió de les empreses familiars o les explotacions agràries als hereus”.

El síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví, ha insistit que “estem davant d’una oportunitat històrica de recuperar el dret civil valencià” i ha alertat que “qui vote que no, estarà traint el poble valencià”.

Per la seua banda, Natàlia Enguix, portaveu d’Ens Uneix, ha afirmat que des de la formació consideren “que l’autogovern és un dret de tothom, un tema de justícia, d’igualtat i de democràcia”. La també vicepresidenta de la Diputació de València ha avançat que demà l’ens farà una declaració institucional defensant el dret civil valencià.

No obstant això, a l'altre costat tant els socialistes com els populars valencians mantenen que ara no és el moment de recuperar el dret civil valencià.

Laura Chuliá, portaveu adjunta del PPCV a les Corts, ha rememorat la reforma de l’Estatut “promoguda en 2006 pel Partit Popular” i ha reivindicat que la formació defén “el dret civil valencià, el nostre autogovern, la nostra història i les nostres tradicions”.

L’exconseller d'Hisenda socialista Vicent Soler ha afirmat que “seria bo que es poguera reformar perquè quan està tot el món d’acord, difícilment això hauria de donar problemes”, però ha advertit de la por que hi ha perquè “no s'òbriga el meló de noves reformes”. “És el perill que s’ha de véncer en les pròximes hores”, ha conclòs.

Formacions polítiques, sindicats i un ampli espectre de la societat civil valenciana donen suport a l'esmena
Formacions polítiques, sindicats i un ampli espectre de la societat civil valenciana donen suport a l'esmena / À Punt NTC

Un total de 541 ajuntaments valencians i nombrosos col·lectius de tot el nostre territori, així com els sindicats UGT i CCOO, la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana i el Col·legi d'Advocats de València, entre altres entitats, ja han donat suport a l’esmena.

També et pot interessar

stats