Juristes Valencians adverteix al PSOE que votar en contra del dret civil pot trencar el pacte del Botànic

L'associació, que recorda que estarien incomplint el punt 6,7 de l'acord, redobla la pressió amb una concentració i una arreplegada de signatures en vespres de la votació de les esmenes a la reforma exprés de la Constitució

El president de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella
El president de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella / À Punt NTC

L'associació Juristes Valencians adverteix que la possibilitat que diputats valencians del Botànic voten en contra de la recuperació del dret civil en la comissió constitucional del Congrés, suposaria incomplir el punt 6,7 de l'acord i seria "suficient per a trencar el pacte". Així ho ha manifestat José Ramón Chirivella, el president de l'associació que lidera la campanya de recuperació de la competència legislativa de la Generalitat, en les vespres de la votació de les esmenes a la reforma exprés de la Constitució en què es volia incorporar el dret civil. Chirivella apunta directament als representants del PSOE, després del pacte a Madrid del ministre de la presidència, el socialista Félix Bolaños, i la portaveu del PP, Cuca Gamarra, per a restringir la modificació de la Carta Magna a l'article 49, a fi de substituir el terme "disminuït" pel més actual de "persona amb discapacitat".

Precedeix l'acord de veto una intensa campanya de Juristes Valencians per a desbloquejar la petició de rehabilitació del dret civil, que ha estat "tres anys i dos dies" encallada a la cambra baixa des que les Corts la van enviar. Al bloqueig l'ha seguit una recent proposició de llei, amb el suport majoritari del parlament valencià, inclòs el del PSOE i el PP, per a demanar la tramitació de la recuperació del dret civil, aprofitant la reforma de l'article 49, una possibilitat a què ha donat suport el mateix Comité de Representants de les Persones Discapacitades. La proposició la va traslladar en forma d'esmena a la reforma constitucional el diputat de Compromís Joan Baldoví.

"No podem entendre el boicot del PP i el PSOE", ha denunciat Xirivella, que assegura que "de totes les esmenes que s'han plantejat per a la reforma de la Constitució, la valenciana és l'única que té possibilitats polítiques reals", en referència al risc que altres grups incorporen peticions "fora d'agenda" per al canvi constitucional, tot i el compromís per escrit de partits com Unides Podem a no fer-ho. El president del PP de València, Vicent Mompó, ha insistit en aquesta precaució a Les Notícies del Matí, que ha justificat en la "desconfiança amb els socis de Sánchez".

Replegada de signatures i concentració de protesta

Ara, en vespres de la votació de l'esmena i conegut el veto pactat per PSOE i el PP a Madrid, Juristes Valencians ha redoblat la pressió. Primer, recordant en roda de premsa el possible incompliment del pacte de govern, i després anunciant una campanya de recollida de signatures per a manifestar la "decepció i cansament" pels "incompliments" de la promesa al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i al líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo. La iniciativa conclourà amb una concentració el diumenge 26 de febrer a la plaça de l'Ajuntament per a "aconseguir que es tramiten conjuntament les dues reformes socials de la Constitució".

La possibilitat de la Generalitat de legislar en matèria civil, contemplada a l'Estatut, va restituir-se el 2006 i va estar vigent fins al 2016, quan el Tribunal Constitucional va anul·lar les lleis valencianes dictades sota aquell paraigua legal. No obstant això, continua vigent en altres autonomies. Chirivella ha recordat que la recuperació de la competència permetria a les Corts aprovar lleis "que pogueren introduir causes de desheretament" o "regular un règim de transmissió de l'empresa familiar molt més flexible".

Puig: és una anomalia que el dret civil valencià no estiga a la Constitució

Aquest dimarts, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha admés a Alacant que "és una anomalia que el dret civil valencià no estiga a la Constitució, com sí que ho està el d’altres comunitats autònomes", si bé admet les dificultats perquè es recupere en aquesta fase. "El dret civil ha d’estar-hi, com estan uns altres drets civils" en altres autonomies, ha manifestat el cap del Consell. Paraules que Juristes Valencians ha valorat com a "insuficients".

També et pot interessar

stats